Erişilebilirlik

Almanya'da Emekliler Yoksulluk Tehditi Altında


Ekonomik açıdan dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olan Almanya'da en fazla yoksulluk tehdidi ile yaşlılar karşı karşıya.

Resmi verilere göre, ülkede yaklaşık 21 milyon emekli yaşıyor. Almanya’daki sosyal sisteme göre ortalama 47 yıl çalışıp daha sonra emekli olarak bir gelir sahibi olduğu halde halen yoksullluk içinde yaşamak zorunda kalanların oranı ise istatistiklere göre yüzde 12.. Başka bir deyişle emeklilik dönemlerinde geçim sıkıntısı çeken en az 2,5 milyon kişi var.

Emekli olduktan sonra geçimini sağlayabilmek için devletten sosyal yardım almak ya da çalışmaya devam etmek zorunda kalanların sayısı da giderek artıyor. Uzmanların ‘mezarda emeklilik’ olarak tanımladıkları bu durum giderek daha çok kişinin yazgısı haline gelirken, 1970 ve 1980’li yıllarda kısa vadeli olarak planlanan emeklilik ve istihdam piyasası politikalarının bu gelişmeye neden olduğu savunuluyor.

Göçmenler arasındaki yoksulların sayısı ise neredeyse dramatik bir boyutta; göçmenlerin yüzde 41'inden fazlası emeklilik yaşında yoksulluğun pençesinde. Ağırlıklı olarak Türk göçmenleri etkileyen fakirlik tehlikesinin Almanlardan daha fazla olmasının nedeni ise, çalıştıkları dönemde Almanlardan daha düşük maaş almaları veya emeklilik dönemi öncesinde uzun süre işsiz kalmaları.

Birinci kuşak olarak tanımlanan Türk göçmenlerin 1960’lı yıllardan itibaren yoğun olarak çalıştıkları çelik ve kimya sektörü ile maden ocakları 1980'li yıllar sonrasında büyük oranda kapanmış, iki Almanya’nın birleşmesi sonrasında ise yabancı kökenliler arasında işsizlerin sayısında patlama yaşanmıştı.

Yeşiller Federal Meclis milletvekili Memet Kılıç, göçmenlerin çoğunun yıllarca Almanların çalışmak istemediği işleri üstlendiğini, şimdi ise yaşlılıkta yoksulluk çekmelerini Almanya’nın ayıbı olarak niteliyor ve birçok Türk emeklinin yoksulluktan korunabilmek için kısmen Türkiye’de yaşamak durumunda kaldığını belirtiyor.

Almanya’da emeklilik maaşı geçen yılın verilerine göre göçmen emeklilerde ortalama 623 Euro, bu rakam Almanların emekli sandığından aldığı ortalama maaştan 361 Euro daha az.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG