Erişilebilirlik

F-35 Almak İsteyen Almanya’da Anlaşma Krizi


BERLİN - Almanya, Rusya-Ukrayna savaşı ile askeri stratejisinde tarihi bir dönüşüme gitti.

Başbakan Olaf Scholz, savaşın başlamasından birkaç hafta sonra, geçen Mart ayında ülkesinin NATO'nun gayrisafi milli hasılasının yüzde 2'sinin savunma giderlerine harcanması hedefine uyacaklarını açıkladı. Büyük yankı uyandıran bir hedef ise savunma bütçesinin 100 milyar Euro arttırılması oldu.

F-35 Almak İsteyen Almanya’da Anlaşma Krizi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Ordunun envanterinin neredeyse tümüyle yenilenmesi hedefiyle oluşturulan ek bütçenin listesine nakliye helikopterleri, hava savunma sistemleri, muhabere tankları ve en prestijli proje olarak toplam 35 adet yeni F-35 jetleri eklendi.

Alman Hava Kuvvetleri’nin elindeki 109 Eurofighter savaş uçağından sadece 42’sinin kullanıma hazır olduğu, 89 Tornado savaş jetlerinden sadece 38’inin çalıştığı açıklandı.

Olaf Scholz, daha geçen hafta yaptığı açıklamada, dünyanın en modern savaş uçağı olarak bilinen F-35 jetlerinin alımına dair kontratın bu yıl sonuna kadar tamamlanmasını istediğini açıkladı. Ancak Amerikan Lockheed Martin şirketinin ürettiği hayalet avcı jetleri daha satın alınmadan büyük krize neden oldu.

Federal Savunma Bakanlığı’na yakın çevreler ile savunma uzmanlarının açıklamalarına dayandırılan haberlere göre, Alman-Fransız ortak yapımı Tornado uçaklarının yerini alması hedeflenen F-35’lerin bakım ve yenileme anlaşmalarının yapılmadığı, ayrıca konuşlandırılacakları Büchel hava üssünde yapılması gereken iyileştirmelerin teslimatın başlayacağı 2026 yılına kadar yetiştirilmesinin şüpheli olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca 9,9 milyar Euro tutarındaki jetlerin Almanya’daki uçuş operasyonları için gerekli onayların alınmasının da çok uzun zaman alabileceği, tüm bunların teslimat takviminde sıkıntıların yanı sıra, ek mali yüklere neden olacağı da öğrenildi.

'Savunma Bakanı görevden alınacak' iddiası

Alman basınında "büyük skandal" olarak tanımlanan bu haber sonrasında Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht’e yönelik eleştiriler arttı.

Yalnız muhalefet partilerinden değil, iktidardaki partilerden de Bakan Lambrecht’e tepkiler gelirken, ana muhalefet CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Johan Wadephul da "Sadece bu olayla ilgili değil, genel olarak Alman ordusunun şu andaki kötü konumunun en büyük sorumlusu Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht’tir" dedi.

Hükümetteki SPD’nin savunma politikaları sözcüsü Eva Högl, “Bu böyle gitmez. Acele etmeliyiz. Alman ordusu savunma gücünü kaybediyor” uyarısında bulundu.

Alman gazetesi Bild, Başbakan Scholz’un Lamprecht’i görevinden almayı planladığını duyurdu. İddialara göre, Lamprecht’in yerine Eva Höhl’in getirilmesi düşünülüyor.

Lamprecht eleştirilerin hedefinde

Christine Lamprecht, görev başında birinci yılını tamamlayan koalisyon hükümetinin en çok eleştirilen isimlerinden biri. Daha önce bakanın, hükümete ait bir helikopterle Kuzey Almanya’da bir askeri birliği ziyarete giderken, Kuzey Denizi’ndeki Sylt Adası’na tatile giden 21 yaşındaki oğlunu da beraberinde götürdüğü ortaya çıkmıştı.

Geçen Temmuz ayında Lambrecht'in, Rusya'nın Ukrayna'ya şiddetli saldırılarının devam ettiği bir dönemde, Berlin'in Kiev’e daha fazla silah veremeyeceğini açıklaması da şaşkınlık yaratırken, Ukraynalı yetkililerin tepkilerine neden oldu.

Lambrecht’in kötü yönetimi yüzünden Alman ordusundaki asker ve subayların soğukların başladığı bugünlerde uygun giysilere sahip olmadıkları bile ileri sürüldü.

Son olarak ise Lambrecht’in, ordu için acilen ihtiyaç duyulan cephaneyi temin etmek için daha fazla paraya ihtiyaç talebinin, Liberal Hür Demokrat Parti'den (FDP) Maliye Bakanı Christian Lindner tarafından reddedildiği öğrenildi.

Lindner’in Savunma Bakanı'na alaycı bir dille verdiği yanıtta, ordunun eksikliklerinden yaklaşık bir yıldır neden bahsetmediğini sorduğu öğrenildi. Başbakan Scholz’un Lambrecht'i savunmaya çalışarak "Sizi temin ederim; başarılı olmak için elinden gelen her şeyi yapıyor ve başarılı olacak" açıklaması ise, aldığı başarısız neticeler sonrasında çalıştırdığı futbol takımından atılmadan, antrenörler için yapılan son destek açıklamalarını anımsattı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG