Erişilebilirlik

Almanya'da Göçmen Düşmanlığı Tartışması Sürüyor


Almanya'da Göçmen Düşmanlığı Tartışması Sürüyor
Almanya'da Göçmen Düşmanlığı Tartışması Sürüyor

Almanya’da yaşayan Müslüman göçmenlere yönelik sert eleştirileri ile tanınan Alman Merkez Bankası’nın eski Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin’in üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti SPD’den ihraç edilmemesine tepkiler giderek artıyor.

Geçen yıl Eylül ayında piyasaya çıkan ‘Almanya kendini yok ediyor’ adlı kitabında Türklere ve Araplara ırkçı tezlerle hakaret eden Thilo Sarrazin Almanya gündemini belirlemeye devam ediyor. Son olarak üyesi olduğu SPD'nin Sarrazin'i ihraç etmesi yönünde verilen dilekçenin geri çekilmesi Alman Sosyal Demokratlar arasında tam bir krize neden oldu. Partinin sol kanadı SPD Berlin örgütünün aldığı Sarrazin’in parti üyeliğinin devamı kararını çok sert açıklamalarla kınarken, Almanya Türk Toplumu TGD yaptığı yazılı açıklamada SPD’nin sağ popülist tezler karşısında diz çöktüğünü ve Sarrazin'in ırkçı açıklamalarını haklı çıkardığını savundu. SPD’nin gençlik örgütü Jusos alınan kararı kabul edilemez olarak niteledi ve Sarrazin’in partiden atılmasını engellemekle suçladığı SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles’in istifasını talep etti. Parti içinden tepkilere ve Nahles’in istifası yönündeki çağrılara SPD tabanının kaleleri olarak bilinen Hessen ve Saarland eyaletlerinin genel başkanları da katıldı. SPD Genel Sekreteri Nahles, Sarrazin'in düşüncelerine açıklık getirdiğini ve partiden ihraç etmek için neden kalmadığını söylemiş, ayrıca SPD’nin düşünce özgürlüğüne önem veren bir parti olduğunu belirtmişti.

Bu arada Sarrazin’le ilgili kararı protesto için internet ortamında açılan bir mektubu ilk gününde 2 binin üzerinde SPD üyesi imzaladı. Seçim dönemlerinde Türk kökenlilerin oylarına göz kırpan SPD’nin Sarrazin konusunda aldığı karar SPD içinde ve başka partilerde aktif Türk kökenli siyasetçileri de ikiye böldü. Özellikle Yeşiller SPD'li Türk kökenli milletvekillerinin protesto için partiden ayrılması yönünde çağrı yaparken, Berlin milletvekili Ülker Ratzewill gibi SPDli siyasetçilerin büyük bölümü partide kalmaktan yana.

Yeşiller’den Federal Parlamento milletvekili Mehmet Kılıç ise, SPD’nin Sarrazin gibi bir kişiyi partide tutarak düşüncelerinin Sosyal Demokratlar arasında kabul gördüğünü öne sürüyor ve SPD’deki Türk kökenlilerin bu durumu değerlendirmeleri gerekir diyor.

Öte yandan Göçmen Örgütleri Federal Çalışma Birliği Başkanı Mehmet Tanrıverdi 15 yıldır üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti'den istifa edeceğini açıkladı. Sarrazin'in SPD üyeliğinden atılmamasını büyük bir hayal kırıklığı olarak tanımlanayan Tanrıverdi Giessen kentindeki Belediye Meclisi’ndeki üyeliğini ise bağımsız olarak sürdüreceğini açıkladı. Sosyal Demokrat Yahudiler Çalışma Grubu kurucusu Sergey Lagodinsky’de SPD’nin Sarrazin kararını protesto için partisinden ayrılacağını açıkladı.

XS
SM
MD
LG