Erişilebilirlik

Almanya'da Göçmen Uyum Zirvesi Yapıldı


Almanya'da Göçmen Uyum Zirvesi Yapıldı
Almanya'da Göçmen Uyum Zirvesi Yapıldı

Almanya’da İslam ekseninde yürütülen göç ve uyum tartışmaları Federal Hükümetin düzenlediği Uyum Zirvesi’ne de yansıdı.

Almanya’da siyasi partileri medya ve kamuoyu neredeyse aylardır uyum ve göç konusuna kilitlenmiş durumda, bu çerçevede tartışmalar en çok Türk ve diğer Müslüman göçmenleri hedef alıyor. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili Başbakan Angela Merkel’in dört yıl önce yaşama geçirdiği ve bu kez de Berlin’deki Başbakanlık Binası’nda ev sahipliğini yaptığı ‘Uyum Zirvesi’, gerilimli bir atmosferin yaşandığı bu dönemde dil, eğitim ve istihdam gibi konuları masaya yatırdı. Zirvede çok sayıda bakanla, eyalet ve belediye yöneticilerinin yanısıra, ayrıca, dini ve göçmenler tarafından kurulan sivil toplum kuruluşların temsilcileri de hazır bulundu. Merkel zirve sonrası yaptığı açıklamada, uyum konusunda son zamanlarda yapılan tartışmaların sorunlara katkı sağlamadığını ve kısmen de bu bağlamdaki çabaları baltaladığını ifade etti. Merkel, Almanya’da yaşayan göçmenlerin Almanca öğrenmesi ve toplumsal değerlere saygı göstermesi gerektiğini vurgularken, çok kültürlülüğün iflas ettiği yönündeki görüşünü de tekrarlayarak, kültürlerin paralel dünyalarda yaşamasının imkansız olduğunun anlaşıldığını savundu.

Zirve kapsamında ‘Ulusal Eylem Planı’ olarak adlandırılan bir projeye start verildi. Planın amacı göçmenlerin topluma daha hızlı uyum sağlamasını sağlamak ve bunu ölçebilecek yöntemler geliştirmek.

Bu kapsamda göçmenlerin gelecekte daha fazla kamu görevlerine getirilmesini ve daha fazla siyasette yer almalarının sağlanmasını isteyen göçmen kuruluşlarına Merkel zirvede destek sözü verdi. Ayrıca çocuk yuvalarında Almanca eğitiminin yoğunlaştırılması amacıyla 400 milyon Euroluk ek bir bütçenin ayrılacağı da açıklandı. Alınan kararlara rağmen, muhalefet partileri ve Almanya Türk Toplumu’nun da dahil olduğu bazı göçmen temsilcileri ‘Uyum Zirvesi’nin sembolik bir toplantı karakterini sürdürdüğünü ve uyum tartışmalarını olumlu yönde etkileyecek kararların alınmadığı belirtirken, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Ulusal Eylem Planı’nda eğitime ağırlık verilmesini doğru bir tavır olarak niteliyor.

Zirve kapsamında zorla evliliklere karşı mücadele ile bağlantılı öngörülen bir dizi önlemde basına yansıdı. Buna göre Almanya genelinde Müslüman ailelerin evlerine, özellikle de erkeklerin işyerinde olduğu bir saatte, ziyaretler yapılacak. Evlere gelecek yetkililer, kadınlara ‘Zorla mı evlendirildiniz’, ‘Eşiniz size şiddet uyguluyor mu’ gibi sorular yöneltecek. Çocuklara da şiddete maruz kalıp kalmadıkları sorulacak. Uygulama, ilk etapda rastgele seçilecek 1000 aileyi kapsayacak. Konuyla ilgili yasaya göre zorla evlilik yapan veya buna katkıda bulunanlar 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG