Erişilebilirlik

Almanya’da İlaç Sıkıntısı


Türkiye’de son zamanlarda çok konuşulan konulardan biri ilaçlardaki bulunurluk sorunu. Eczacılar, bazı kanser, diyabet ve tansiyon ilaçları ile bazı antidepresanların da bulunamadığını belirtirken, hasta mağduriyetine yol açan bu durumun eczaneleri de ekonomik olarak zorladığı dile getiriliyor.

Türkiye’nin 81 ilinden eczacılar, taleplerini gündeme getirmek için haftanın son gününde Ankara'da bir araya geldi.

Ancak ilaç krizi sadece Türkiye’yi değil, dünya standartlarında bir ilaç endüstrisine sahip olan ve sağlık sistemi dünyanın en iyilerinden biri olarak tanımlanan Almanya’yı da etkiliyor.

Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü'nün tedarik sıkıntısı listesinde şu anda 300'den fazla tıbbi ürün yer alıyor. Kısmen hayati önem taşıyan ilaçların tedarikinde yaşanan darboğaz nedeniyle, özellikle ateş düşürücü çocuk şurupları, antibiyotikler, astım spreyleri, bazı göz damlaları, insülinler ve kan şekeri seviyesini düşürmek için kullanılan ilaçlarda ciddi sıkıntılar olduğu belirtiliyor. Ayrıca ibuprofen ve paracetamol gibi Almanya’da yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerde de tedarik sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor.

Sektör temsilcileri, Covid-19 pandemisi ile başlayan, ardından Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sonrası artan tedarik sorununu yaşanan durumun en önemli nedeni olarak isimlendiriyor.

Birçok ilaç firmasının, son yıllarda maliyeti düşürmek için ilaçlardaki etkin maddelerin Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerindeki az sayıdaki şirketlerde üretilmesine başladığı, ancak pandemi döneminde üretimin Çin’de kısmen durması ve tedarik zinciri sorunu nedenleriyle ilaçların dağıtımında büyük aksama yaşandığı, Avrupa’daki şirketlerin ilaçları eczanelere veremediği dile getiriliyor.

Alman İlaç Üreticileri Birliği (BDA), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji fiyatları, ambalaj malzemelerinde yaşanan eksiklik, lojistikte yükselen maliyetlerin de üreticiler üzerinde ağır bir yük oluşturduğuna dikkat çekiyor. Birlik, ilaçlar için kullanılan kağıt, cam ve bazı plastik ambalajların fiyatlarının bir yıl içinde 3 kat arttığını ya da hiç bulunamadığını ifade ediyor.

Ülkedeki ilaç endüstrisinin karşılaştığı bir diğer sorun, vasıflı eleman sıkıntısı. Almanya‘da havalimanlarından gastronomiye, lojistikten zanaat mesleklerine kadar pek çok sektörde ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu açığın ülke dışından getirilecek iş gücüyle kapatılması hedefleniyor. Pandemi döneminde eleman açığının daha da arttığı sağlık sektöründe durum ürkütücü boyutlara ulaştı. Verilere göre ilaç üretimini de içeren sağlık sektörü, verdiği iş ilanlarının yüzde 90'ını dolduramıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG