Erişilebilirlik

Almanya'da Irkçı Çevrelerin Yeni Hedefi


Göçmen ve İslam karşıtı Pediga hareketinin her hafta Dresden kentinde düzenlediği gösterilerden biri
Göçmen ve İslam karşıtı Pediga hareketinin her hafta Dresden kentinde düzenlediği gösterilerden biri

Türk kökenli bakan ve milletvekilerinin bürolarına ırkçı yazılar yazılırken kendilerine e-posta ve sosyal paylaşım siteleri üzerinden nefret söylemli mesajlar atıldığı belirlendi

İslam ve göçmen karşıtı Pegida hareketi tarafından yapılan gösterilerin sürmesi ve Almanya’nın birçok kentine yayılması hem ülkede yaşayan yaklaşık 4 milyon Müslüman'ı hem de siyasetçileri endişelendiriyor.

Almanya şimdiye dek tarihi sebeplerden dolayı yabancıları doğrudan hedef alan siyasi oluşumlara karşı başarılı bir mücadele verdi, başka bir deyişle Fransa ve Hollanda gibi komşu ülkere kıyasla kontrol altında tutmayı başardı. Ancak Pegida oluşumunun arkasına onbinleri toplayan toplumsal bir harekete dönüşmesi şimdiye dek tabu olan konuları her geçen gün biraz daha dokunulabilir hale getiriyor.

Gazetelere gelen okuyucu mektuplarında, sosyal ağlardaki yazışmalarda, televizyonlara yansıyan sokak röportajlarında İslam ve göçmen karşıtı görüşlerin eskiye kıyasla çok daha cesaretli bir şekilde dışa vurulduğu dikkati çekerken, Pegida'nιn yürüttüğü kampanya ve etkinliklerle oluşan atmosfer göçmen kökenli federal milletvekilllerini de aşırı sağ ve ırkçı çevrelerin hedefi haline getirdi.

Son haftalarda birçok milletvekilinin seçim bürolarının duvarlarına ırkçı cümleler yazılırken, milletvekillerine e-posta ve sosyal paylaşım siteleri üzerinden ırkçı ve nefret söylemli mesajlar gönderildiği de belirlendi.

Der Spiegel dergisinin güvenlik birimlerini kaynak göstererek verdiği habere göre Federal Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Yeşiller Partisi'den milletvekilleri Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu ve Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen kin ve nefret mesajı alan siyasetçilerden birkaçı.

Göçmen kökenli milletvekillerinin nefret söylemlerine alışık olduğunu belirten Özcan Mutlu, son haftalarda durumun yeni bir boyut kazandığını, özellikle Müslümanlara karşı nefret içeren mesajların attığını belirtiyor ve Almanya'da bu konudaki gidişatın hiç de iyi olmadığını söylüyor.

Özcan Mutlu, göçmen miletvekillerinin ırkçı mesajlara rağmen herhangi bir koruma talebi olmayacağını, ancak mesajları ciddiye aldıklarını da açıkladı. Sol Parti’den Sevim Dağdelen ise gelen hakaret dolu mesajların kendisini tedirgin ettiğini ve meydanı ırkçılara bırakmamak için polise başvuracağını belirtiyor.

631 üyenin bulunduğu Federal Meclis'te toplam 37 göçmen kökenli milletvekili var.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG