Erişilebilirlik

Almanya'da Irkçı Cinayet Davası Ertelendi


Irçı terör örgütü kurbanlarının akrabaları Gamze Şimşek ve Semiya Şimşek(sağda) Berlin'de düzenlenen anma töreninde
Irçı terör örgütü kurbanlarının akrabaları Gamze Şimşek ve Semiya Şimşek(sağda) Berlin'de düzenlenen anma töreninde
Almanya’da 2000-2007 yılları arasında aşırı sağcı “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” NSU adlı terör örgütü tarafından öldürülen 8′i Türk 10 kişi ile ilgili tarihi dava beklenmedik bir kararla 6 Mayıs’a ertelendi.

NSU davasının görecek olan Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin sözcüsü, davayı izleyecek gazeteciler için yeni bir akreditasyon sürecinin kaçınılmaz olduğunu, bu sorunu Çarşamba gününe kadar çözemeyeceklerini, bu yüzden ilk duruşma tarihini 6 Mayıs Pazartesi olarak saptadıklarını açıkladı.

NSU davasını görecek olan Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin, başvuru sırasına göre sadece 50 basın mensubuna kontenjan ayırması ve bunların arasında hiçbir Türk gazetecinin yer almaması büyük tepki çekmişti. Davayı takip etmek için başvuran dünyanın en önemli haber ajanslarından Fransız AFP ve Amerikan AP ile New York Times, International Herald Tribüne, BBC, El Cezire gibi medya kurumlarına da yer verilmemişti.

Federal Alman Anayasa Mahkemesi geçen Cuma, dava salonunda Türk basınına sabit yer verilmemesi üzerine dava açan Sabah gazetesini haklı bulmuş ve 'Yabancı basın kuruluşlarının temsilcilerine davayı izleyebilmeleri için mahkeme salonunda yeterli sayıda yer verilmelidir' hükmüne varmıştı.

Hafta sonunda yapılan yorumlarda, Anayasa Mahkemesi’nin kararına olumlu tepkiler gelirken, çok sayıda siyasetçi Eyalet Mahkemesi'nin en az üç Türk gazeteciye daha mahkemeyi salondan izleyebilme olanağının tanınması yönünde adım atmasını istedi.

Özellikle politikacılardan gelen yorumlarda en yüksek yargı olan Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararın Almanya’yı uluslararası boyutta rahatlattığına dikkat çekildi Münih Mahkemesi’nin davanın başlangıcını ertelemesi de genelde olumlu yankı buldu. Sosyal Demokrat Parti SPD, Yeşiller ve Sol Parti alınan kararı doğru bulduklarını duyurdu.

Mahkemenin bu kararla Türk basınının haklı ilgisine daha hassasiyetle davranmasının önünün açıldığını savunan siyasetçilerden biri de liberal Hür Demokrat Parti FDP’nin Türk kökenli politikacılarından Yankı Pürsün.

6 Mayıs Pazartesi gününe ertelenen aşırı sağcı NSU terör hücresinin hayatta kalan tek sanığı Beate Zschäpe ile örgüte yardım ve yataklık yapan dört zanlıya karşı dava İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki Nürnberg davasından sonra Almanya tarihindeki en büyük dava olarak tanımlanıyor.

10 kişiyi öldürmek ve terör örgütü kurmak suçlamalarıyla yargılanacak olan NSU üyesi ve yandaşlarıyla ilgili dava için 85 ayrı duruşma planlanıyor ve davanın en erken 2014 sonbaharında sonuçlanması bekleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG