Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Pazarlığı Başladı


Almanya Başbakanı Angela Merkel seçim zaferini kutlarken
Almanya Başbakanı Angela Merkel seçim zaferini kutlarken
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Birlik Partileri'nin Pazar günkü seçim zaferinin ardından Berlin’de kurulacak yeni koalisyon hükümeti için kulis çalışmaları başladı.

Angela Merkel seçimlerin tartışmasız galibi olmasına rağmen, tek başına iktidarı üstlenmesini sağlayacak salt çoğunluğu kıl payı kaçırdı. Katılımın yüzde 71,5 ile çok düşük olduğu seçimlerde, Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU oy oranlarını yüzde 7,7 arttırarak yüzde 41,5 oy oranına ulaştı.

Sosyal Demokrat SPD ise oy oranını 2,7 puan arttırmasına rağmen yüzde 25,7 oranında kaldı. Sol Parti 3,3 puanlık oy kaybına uğradığı bu seçimlerde yüzde 8,6 oy alırken, Yeşiller yüzde 8,4 ile parlamentoya girebilen dördüncü parti oldu.

Sonucu 'büyük bir hayal kırıklığı' olarak tanımlayan Yeşiller'in Eşbaşkanı Cem Özdemir sonbaharda planlanan parti kurultayında bu göreve yeniden aday olmayacağını duyurdu.
Seçimin Berlin'de siyasi depreme neden olan sonucu bir önceki seçimde yüzde 14,6; bu kez ise yüzde 4,8 oy alan liberal Hür Demokrat Parti FDP'nin baraj altında, başka bir deyişle tarihinde ilk kez parlamento dışında kalması oldu. Partinin Vietnam kökenli genel başkanı Philipp Rösler istifa etti.

Alacağı sonuç merakla beklenen Euro karşıtı Almanya için Alternatif Partisi AfD kıl payı baraj altında kalırken, ırkçı ve Türk düşmanı Alman Milliyetçi Partisi NPD ise sadece yüzde 1,3 oy alabildi.

Berlin'deki siyasi yorumcular tarafından birçok açıdan tarihi olarak nitelenen seçim sonucu sonrasında Başbakan Merkel'in üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılırken, Birlik Partileri koalisyon partneri FDP’nin barajı geçememesi nedeniyle ‘ortaksız’ kaldı.

Tüm tahminler önümüzdeki dört yıl boyunca Almanya'yı 2005-2009 yılları arasında olduğu gibi Birlik Partileri ve SPD’den oluşan yeni koalisyonun yöneteceğini gösteriyor. SPD, Yeşiller ve Sol Parti'den oluşan sol muhalefetin meclisteki sayısal çoğunluğuna rağmen, Sosyal Demokrat Parti SPD böyle bir ortaklıkta yer almayacağını açıkladı.

Bu durumda gelecek 30 gün içerisinde kurulması gereken yeni hükümet için Birlik Partileri-SPD ortaklığı en yakın alternatif olarak tanımlanıyor. Ancak SPD içindeki sol kanadın Merkel ile koalisyona yanaşmayabileciği yorumları da yapılıyor ve bu durumda Alman başbakanının büyük bir sürpriz yaparak, seçimler öncesinde kesinkes red ettiği Yeşiller'le birlikteliği de gündeme getirebileceği konuşuluyor.

Öte yandan Federal Meclis'e girebilen Türkiye kökenli milletvekili sayısı ise 11 olarak netleşti. Hristiyan Demokrat Birlik CDU'dan Cemile Yusuf, Sosyal Demokrat Parti SPD'den Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir, Gülistan Yüksel ve Cansel Kızıltepe, Yeşiller Partisi'nden Cem Özdemir, Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu, Sol Parti'den de Sevim Dağdelen ve Azize Tank Bundestag'a girmeyi başaran Türkiye kökenliler oldu.

Cemile Yusuf CDU'nun ilk Türkiye kökenli milletvekili olarak büyük bir başarıya imza atarken, Yeşiller'den Özcan Mutlu, kendi başarısına sevindiğini, ancak Merkel'in başbakanlığını sürdürmesini Almanya'daki Türkiye kökenliler için kötü bir netice olacağını açıkladı.


lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG