Erişilebilirlik

Almanya'da Kritik Oylama


German Chancellor Angela Merkel and the Prime Minister of Greece, Georgios Papandreou shake hands prior to a dinner at the chancellery in Berlin, Germany, Sept. 27, 2011.
German Chancellor Angela Merkel and the Prime Minister of Greece, Georgios Papandreou shake hands prior to a dinner at the chancellery in Berlin, Germany, Sept. 27, 2011.

Yunanistan’ın içinde bulunduğu mali kriz özellikle Avrupa'daki finans çevreleri tarafından büyük bir kaygıyla izleniyor. Şimdi gözler Yunanistan gibi mali sıkıntı içinde olan ve Euro kullanan ülkelere tedbir olarak borç verilmesini ve tahvil alımını kapsayan Avrupa Mali İstikrar Fonu EFSF ile ilgili yarın Federal Alman Meclisi'nde yapılacak oylamaya çevrildi. Euro Para Bölgesi'nin en güçlü ülkesi olan Almanya'nın, daha doğrusu Başbakan Angela Merkel'in geçen Temmuz ayında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun genişletilmesini kararlaştırmasından sonra, hayata geçirilmesi için gerekli yasal değişiklikler yapılacak oylamayla netleşecek. Ancak bu plana kamuoyundan ve hükümetteki Birlik Partileri'nden bir grup milletvekilinin tepki vermesi ve Merkel’in kendi partisinden en az 13 milletvekilinin karşı oy kullanacağını açıklaması yarınki oylamanın Merkel'in siyasi kariyerini belirleyecek bir önem kazanmasına neden oldu.

Söz konusu muhalif milletvekillerinin yanı sıra, çok sayıda Alman ekonomist Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun genişletilmesi ile Yunanistan'daki krizin sadece kısa bir süre için bastırılabileceğini, ülkenin en geç Aralık ayında yeniden taze paraya ihtiyacı olacağını ve Almanya’nın fona sağlayacağı 211 milyar Euroluk paranın da eriyip gideceğini savunuyor..

Yarınki oylamada Sosyal Demokrat SPD ve Yeşiller Partisi fonun genişletilmesinden yana oy kullanacaklarını açıkladı, bu durumda oylamadan fona onay çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Hristiyan Demokrat milletvekillerinin bir bölümün karşı oy kullanacak olmaları ise Merkel'in itibarını büyük oranda sarsacak ve hatta siyaset sahnesindeki yerini tartışmaya açacak bir durum olarak yorumlanıyor. Kendi partisi içinde açıktan dile getirilmeye başlanan eleştirilerle karşı karşıya kalan Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar, bu yıl içerisinde 5 eyalette yapılan seçimlerde büyük oy kaybı yaşadı.

Bu arada dün akşam Berlin'de Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile bir araya gelen Merkel, Yunanistan'ın, borç krizini aşmada başarılı olması gerektiğini, ülkesinin Atina'ya destek vermeye hazır olduğunu, ancak Yunanistan'ın da yerine getirmesi gereken görevler bulunduğunu söyledi. Merkel yarın yapılacak oylamada, kendi koalisyon hükümetini oluşturan partilerin çoğunluğuyla karar alınacağına emin olduğunu da açıkladı.

XS
SM
MD
LG