Erişilebilirlik

Almanya’da Kürtler Suikastları Protesto Etti


PKK'nın kurucularından Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in Paris'teki Kürdistan Enformasyon Bürosu'nda uğradıkları silahlı saldırıda öldürülmesi Almanya’da da büyük yankı buldu. Konu Alman gazetelerinde geniş bir şekilde yer alırken, ülkedeki radikal Kürt grup ve dernekleri protesto gösterileri düzenledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Alman basınında konuyla ilgili çıkan haber ve yorumlarda saldırının ardında kimlerin olabileceği konusunda spekülasyonlar yapıldı. Haftalık Alman haber dergisi Der Spiegel'in internet sayfasında, cinayetin ardında ‘Türkiye'deki derin devletin' bulunabileceği gibi, örgüt içi hesaplaşma da olabileceği belirtiliyor. Muhafazakar Frankfurter Allgemeine, olayın ardındaki olası siyasi nedenleri irdeliyor ve herkesin saldırının Kürt sorunundaki barış sürecini olumsuz etkileyeceği konusunda hemfikir olduğunu vurguluyor. ‘Paris’te hesaplaşma’ başlığı ile gelişmeleri yorumlayan sol eğilimli Süddeutsche Zeitung ise suikastın Türk hükümetinin PKK lideri Abdullah Öcalan ile barış görüşmelerinin yolunu açmak üzere diyaloğa girdiği dönemde yapılması ile önümüzdeki süreçte endişe verici senaryolara kapı açılacağını öne sürüyor.

Öte yandan Almanya'da çoğu radikal görüşlü Kürt dernek ve örgütlerinin ortak çağrısı sonrasında, bugün eşzamanlı bir eylem ile başkent Berlin'de bulunan Fransız Büyükelçiliği’nin yanı sıra toplam sekiz kentteki Fransız başkonsolosluklarına siyah çelenk bırakıldı. Berlin’in Türk mahallesi olarak tanımlanan Kreuzberg’de düzenlenen ve polisin verdiği sayıya göre yaklaşık bin göstericinin katıldığı bir mitingde, suçluların en kısa zamanda bulunmasını istendi ve Türkiye karşıtı sloganlar atıldı. Dün gece ise Berlin Büyükelçiliği’nin eski binasına molotof kokteyli atıldı, polis molotofun patlamadığını ve zarar oluşmadığını açıkladı.

Almanya’da örgütlü çok sayıda Kürt derneği, yayınladıkları ortak bir açıklama ile, Paris’teki suikastın sorumlularının açığa çıkarılmasını istedi. Açıklamada olay, ‘müzakere istemeyenlerin sabotajı ve provokasyonu’ olarak tanımlandı. Bu arada Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu YEK-KOM’un başkanı Yüksel Koç, Paris’teki suikastın Türk yetkililerle Abdullah Öcalan arasında yürütülen barış sürecini olumsuz etkileyebileceğini belirtti ve Türkiye’de oluşan atmosfere dikkati çekti.

Suikast sonucu ölen Sakine Cansız, Almanya'ya gelerek 18 Aralık'ta PKK'nın kuruluşunun 34'üncü yıldönümü törenlerine katılarak bir konuşma yapmıştı. Sakine Cansız, örgütün Almanya sorumlusu olarak da tanınıyordu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG