Erişilebilirlik

Almanya'da Noel Pazarlarında Sıkı Güvenlik Önlemleri


Almanya'da Noel günlerinin olmazsa olmazı Noel pazarları cıvıl cıvıl, rengarenk görünümleri ile tanınır. Pazarlar bu yıl da açık, ancak geçen yıl 19 Aralık’ta Berlin'de düzenlenen terör saldırısının etkisiyle bu yıl daha sakin ve sessiz bir atmosfere sahip; hemen hepsi çok sıkı bir şekilde korunuyor.

25 Aralık'ta kutlanan Noel'e bir ay kala açılan ve Noel arifesi olan 24 Aralık tarihine kadar açık kalan geleneksel pazarların bu yıl belki de en çok gündemde olanı, Berlin’in 2. Dünya Savaşı’nda bombalan ve ‘Yıkık Kilise’ olarak bilinen katedrali Kaiser Wilhelm’in hemen önünde kurulan pazar yeri. 19 Aralık 2016’da Tunuslu Anıs Amri adlı terörist çaldığı tırla bu Noel pazarına dalmış, saldırıda 12 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralanmıştı. Saldırının ardından kaçan Amri, birkaç gün sonra İtalya'da polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Almanya’yı IŞİD terörü ile tanıştıran bu kanlı saldırıdan tam bir yıl sonra, 19 Aralık Salı günü olayda yaşamını kaybedenler için bir anma programı düzenlenecek. Pazar yeri tüm gün boyunca ölenlere saygıdan kapalı kalırken, Kaiser Wilhelm Kilise’sinde yapılacak ayin törenine Başbakan Angela Merkel’in yanısıra devletin zirvesi katılacak. Ardından kiliseye çıkan merdivenlere yerleştirilen, saldırıda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu metal levhaların açılışı yapılacak. Saldırının gerçekleştiği saat 20.12’de ise tüm Berlin’de kiliselerin çanları çalacak. Berlin Noel Pazarı, ertesi gün yani çarşamba tekrardan ziyarete açılacak.

Berlin’deki gibi ülkenin dört bir yanında kurulan Noel pazarları olası bir araçlı saldırıda aracı durdurabilecek beton bloklarla korunuyor. Bir çok kentte pazarların kurulduğu meydanlara çıkan yollar da trafiğe kapatılmış durumda. Noel pazarları güvenlik kameraları ile izlenirken, pazarlarda resmi ve sivil polis devriye geziyor. Başıboş valizler, sahipsiz paketler geçen günlerde bir çok kez paniğe neden olurken, güvenlik birimleri radikal İslamcılara yönelik düzenledikleri operasyonlarla adeta gövde gösterisinde bulunuyorlar. Bu gergin ortamda Noel pazarlarına gidip, gezenlerin sayısında hissedilir bir gerileme gözlemlenirken, pazar yerlerinde stand kuranlar da satışların azalmasından şikayetçi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG