Bir zamanlar ‘sosyal güvenlik ve refah ülkesi’ olarak bilinen Almanya'da gelir adaletsizliğinin ve yoksulluğun artması Türkler’i de etkiliyor. Yeni bir araştırma ülkede orta sınıfın yok olma tehlikesini gündeme getiriyor.
Euro krizi ve yüksek borçlanma, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da hükümeti kemer sıkmaya zorluyor. Federal Hükümet’in geçen hafta açıkladığı radikal tasarruf paketi kapsamında, sosyal ödeneklerin azaltılması, işsizlik parası alanlara ebeveyn parasının kesilmesi, emeklilik sigortası yardımının kaldırılması gibi bir dizi önlemle 80 milyar Euroluk tasarruf hedefleniyor. Ancak Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmaya göre ‚tasarruf paketi’ özellikle dar ve orta düzey gelirlilerin durumunu çok olumsuz etkileyeceğe benziyor. Almanya’da büyük yankı bulan rapora göre önümüzdeki on yıl içinde toplumun yüzde 60’ını oluşturduğu tahmin edilen orta sınıfta kan kaybi devam edecek, çok sayıda insan fakirleşerek bir alt sınıfa düşecek. 2000 ile 2009 yılları arasındaki verileri değerlendiren araştırmacılar, bu süreçte alt ve üst gelir grupları arasındaki makasın hızla açılmaya devam ettiğini ve 2000 yılında yüzde 64 olan orta seviye gelire sahiplerinin oranının 2020’ye kadar yüzde 44’e ineceğini tahmin ediyorlar. Ülkede yoksulların oranı geride kalan yıllarda yüzde 18’den 21,7’ye yükselirken, üst tabakadakilerin oranı yüzde 15,6’dan 16,8’e çıkarak hafif bir artış yaşadı.
Rapora göre, yüksek gelirlilerin aylık net kazancı bu sürede 2 bin 400 Euro'dan 2 bin 672 Euro'ya ulaştı, dar gelirlerinin eline geçen para ise 680 Euro'dan 645 Euro'ya düştü. 80’li yılların başında Almanya, kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla açısından Avrupa’nın lideriydi. Ülke Uluslararası Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi 30 gelişmiş ülke arasında 18. sıraya gerilemiş durumda. Verilere göre Almanya’daki Türklerin yüzde 42,5’i fakirlik içinde yaşıyor ve ekonomik gidişatı kendi açılarından tedirginlikle izliyor.
Bu arada bugün Federal Hükümet tarafından açıklanan Almanya 2010 Eğitim Raporu’da kaygılara neden oldu. Buna göre ülkede 20 ile 30 yaş arasındaki her altı gençten birinin mesleki eğitim diploması yok. Göçmen Türkler arasında bu oran daha da endişe verici boyutta. Söz konusu yaş grubundaki Türk erkeklerinin yüzde 30’u, Türk kadınlarının ise neredeyse yarıya yakınında mesleki eğitim diploması bulunmuyor. Uzmanlar bu konumdakilerin ileride iş bulabilmelerinin neredeyse imkansız olduğunu vurguluyorlar.