Erişilebilirlik

Almanya'da PKK Yasağını Kaldırma Girişimi


Almanya’da Sol Parti ülkedeki PKK yasağının kaldırılmasını istedi. Federal Meclisi üyesi ve aynı zamanda Sol Parti’nin İçişleri Sözcüsü olan Ulla Jelpke, partisi adına yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği içinde PKK yasağını uygulayan tek ülkenin Almanya olduğunu, 20 yıllık yasağa rağmen PKK'nın Almanya'daki üye ve sempatizanlarının sayısının arttığını belirtti.

Türkiye’de Kürt sorununda çözüm sürecine girildiğini hatırlatan Jelpke, Almanya’daki PKK yasağının bu sürece engel oluşturacağını da öne sürdü.

Sol Parti’nin konuyla ilgili açıklamasında Almanya’da yaşayan Kürtler'in, çözüm sürecine dahil olmak istediği, ancak PKK yasağı nedeniyle cezalandırılmaktan çekindikleri de savunuluyor.

Açıklamada PKK yasağının başladığı 1993’de PKK’nın Almanya’da 6900 üyesi olduğu, şimdi ise bu sayının 13 bine çıktığı iddia ediliyor.

Federal Hükümete bu konuda bir çağrı yapan ve 620 sandalyeli Alman Meclisi’nde 76 sandelye ile dördüncü büyük grubu oluşturan Sol Parti, Türkiye’de konuyla bağlantılı ‘barış ve anlaşma rüzgarları estiğini’, Alman hükümetinin yasak konusundaki tavrını sürdürerek, bu sürece engel olduğunu da belirtiyor.

Almanya çapında bünyesinde 65 dernek bulunduran ülkenin en büyük Kürt çatı örgütü olan YEK-KOM'un başkanı Mehmet Koç da PKK yasağının kaldırılmasından yana olduklarını ve bunun Türkiye’deki çözüm sürecine olumlu katkıda bulunacağı görüşünde.

Almanya'da 1993 yılında Helmut Kohl başbakanlığındaki hükümet, dönemin Tansu Çiller hükümetiyle yaptığı görüşmelerin ardından PKK’nın Almanya çapında yasaklandığını açıklamıştı. PKK yasağa rağmen farklı isimler altında Almanya’daki örgütlenmesini sürdürdü.

Alman iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin son Anayasa Koruma Raporu’nda PKK’nın Almanya'yı, örgütün siyasi ve silahlı mücadelesine maddi katkı yaratma imkanı açısından Avrupa'daki en önemli ülke gördüğü açıklanmıştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG