Erişilebilirlik

Almanya'da "Şeriat Polisi'ne" Tepki


Almanya'da protesto gösterisi yapan Selefi çocuklar
Almanya'da protesto gösterisi yapan Selefi çocuklar

"Şeriat polisi" yazılı yelekler giyen Selefilerin diskotek, oyun salonları ve kafelere giden gençleri önlemeye çalışmaları üzerine yetkililer yasadışı paralel hukuka izin verilmeyeceğini açıkladı

BERLİN- Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'daki Wuppertal kentinde yaşayan Selefiler tarafından kurulan ve Müslüman gençlerin yaşamlarını kontrol ederek, kentte şeriat kurallarını hayata geçirmek isteyen sözde ‘Şeriat Polisi’ne tepkiler büyüyor.

Bild gazetesi bir grup Selefinin Wuppertal’da, arka tarafında 'Şeriat Polisi' ibaresi bulunan turuncu yelekleri giyen Selefilerin kentte akşamları Türk ve Müslüman gençlerin gezdiği yerlerde kontroller yaptığını duyurmuştu.

Olay daha sonra televizyon ekiplerince de belgelendi. Söz konusu televizyon haberlerinde, Selefi ‘Şeriat Polisi’nin diskotek, oyun salonları ve kafelerden çıkan gençleri durdurarak ‘yanlış yoldan dönmeleri konusunda uyarıda’ bulundukları dikkati çekiyor.

Selefiler alkol tüketiminin, kumarın, müziğin ve pornografinin İslam kurallarına uygun olmadığını söyleyerek, gençleri şeriat kurallarına göre yaşamaya çağırıyor.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière bugün yaptığı açıklamada, Almanya’da şeriat kurallarına izin verilmeyeceğini, ayrıca ‘polis’ isminin kötüye kullanılarak, istismar edilmesine de önlem alacaklarını açıkladı.

‘Almanya’da hukukun ve yasanın uygulanmasından sadece devlet sorumludur’ diyen Adalet Bakanı Heiko Maas, ‘yasadışı paralel hukuk'un kabul edilemeyeceğini’ söyledi. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin İçişleri Bakanı Ralf Jäger, söz konusu yeleklerin giyilmesininin yasaklanması için polise talimat verdiğini duyurdu.

’Kendini polis ilan eden bu kişilere karşı gerekenin yapılması' konusunda polisin yetkili olduğunu söyleyen bakan, söz konusu Selefilerin göz altına alınabileceğini belirtti. Yelek ile dolaşanların görüldükleri yerde polise haber verilmesini isteyen Jäger, Alman yasalarını hiçe sayan bu tür gruplara karşı hiçbir hoşgörü gösterilmeyeceğini kaydetti.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek ise, söz konusu kişilerin Müslümanlar adına hareket etmediğini, tam tersine dini kötüye kullanarak, Müslümanlara büyük zarar verdiklerini söyledi.

Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Örgütü'nün bilgilerine göre Almanya genelinde en az 6 bin Selefi yaşıyor. Kuzey Ren Vestfalya Selefilerin en iyi organize oldukları eyalet olarak biliniyor. İç istihbarat uzmanları bu grubun İSİS ve diğer radikal İslamcı terör ağlarıyla ilişkileri olduğundan yola çıkıyor.

Öte yandan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi önümüzdeki 19 Eylül Cuma günü Almanya çapında düzenlenecek mitinglerle ırkçılığı, İslamofobiyi ve İslam adına şiddet uygulanmasını protesto edeceklerini duyurdu.

Mitinglere Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği ve Milli Görüş gibi lobi örgütlerinin de destek vereceğini açıklayan konsey sözcüsü, Almanya’da son bir ay içinde beş caminin yakılmak istendiğini, öte yandan Orta Doğu’da yaşanan şiddet olaylarının da Müslümanları çok üzdüğünü hatırlattı. Söz konusu etkinlik Cuma namazı sonrasında ‘Müslümanlar şiddet ve haksızlığa karşı ayağa kalkıyor’ başlığı altında yapılacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG