Erişilebilirlik

Almanya'da Türk Partisi Seçimlere Katılıyor


Almanya'da Türk Partisi Seçimlere Katılıyor
Almanya'da Türk Partisi Seçimlere Katılıyor

Almanya'da ülkenin en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya'da Pazar günü yapılacak eyalet parlamentosu seçimleri bir ilke sahne olacak. Seçime ilk kez Türkler‘in kurduğu bir parti de katılıyor.

18 milyon nüfuslu Kuzey Ren Vestfalya'da 900 bin civarında Türk yaşıyor. Eyalet, Federal Meclis’de alınan kararları onaylayan Eyaletler Meclisi’ne nüfus yoğunluğu nedeniyle altı temsilci yolluyor, bu yüzden seçimlerin sonucunda çıkacak tablo, Eyaletler Meclisi'ni de yeniden şekillendirecek ve duruma göre genel siyasetin gidişini de etkileyecek. Eyalalette yaşayan Alman vatandaşı Türkiye kökenlilerin sayısı 400 bin, seçme seçilme yaşında olanlar ise 200 bin civarında. Seçime katılan Alman partileri Türk kökenlilerin desteğini kazanabilmek için haftalardır yoğun kampanyalar düzenliyor, 182 sandalyeli Eyalet Meclisi’ne aday gösterdikleri Türk kökenli aday sayısı 13, bunlardan altısı listelerin üst sıralarında yer alıyor ve parlamantoya girmeleri ihtimali çok yüksek olarak tanımlanıyor. Şu anda görev başında olan Eyalet Parlamentosu’nda ise Türk kökenli milletvekili bulunmuyor. Türkiye, Bosna ve Arap ülkeleri kökenli Müslümanlar tarafından kurulan Yenilik ve Adalet Partisi ise Alman siyaset tarihinde ilk kez bir göçmen partisi sıfatıyla seçime katılmasıyla dikkati çekiyor. 10'u Türk kökenli olmak üzere toplam 17 aday gösteren partinin başkanı Haluk Yıldız, Alman partilerinin göçmenler konusunda samimi olmadığını, Almanca kısa adı BİG olan partiyi diğer partilerden umudu kestiklerini için alternatif olarak kurduklarını belirtiyor.

Geçtiğimiz sene Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki belediye seçimlere o zaman vatandaş girişimi olarak katılan ve Bonn Belediye Meclisi’nde iki sandalye kazanan, daha sonra da partileşen BİG’in eyalet meclisine girebilmesi için yüzde beş barajını aşması, başka bir deyişle 400 bin oy alması gerekiyor. Haluk Yıldız Yenilik ve Adalet Partisi’nin Alman medyası tarafından yorumlandığı gibi sadece İslami bir parti olmadığını ve barajı aşacaklarını öne sürüyor.

Yenilik ve Adalet Partisi Kuzey Ren Vestfalya’dan sonra Almanya’nın diğer eyaletlerinde ve 2013 yılında da genel seçimlere katılmayı planlıyor. Bu arada Pazar günkü seçimlerden, eyalette 2005 yılından bu yana iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU’nun tekrar birinci olarak çıkması bekleniyor.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG