Erişilebilirlik

Almanya'da Türklerin Kültürel Katkısı Tartışılıyor


Almanya'da Türklerin Kültürel Katkısı Tartışılıyor
Almanya'da Türklerin Kültürel Katkısı Tartışılıyor

Türkiye ile Almanya arasında 1961 yılında yürürlüğe giren işgücü göçü antlaşmasının üzerinden elli yıl geçti. Dile kolay, elli yıl. Bu sürede Almanya ile birlikte dünyanın dört yanına Türkiye’den göç oldu. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye dışında çalışan ve yaşanan Türkiye kökenli göçmenlerin sayısı 5 milyon civarında. Bunların 3 milyona yakını Almanya’da. Türk göçmenlerin büyük bölümü nesilden nesile yaşadıkları ülkelere uyum sağladı, bulundukları vatanı yeni vatanı edindi. Bu süreçte Türk göçmenlerin yaşadıkları ülkelerin kültürel yaşamına ne kadar katkı yaptıkları ise tartışma konusu. Almanya söz konusu oldukta, son yıllarda Fatih Akın’ın sinemacı olarak başarıları, Feridun Zaimoğlu, Gültekin Emre ve Yüksel Pazarkaya gibi yazarların edebiyat alanıdaki işleri ve Azade Köker ile Mehmet Gün gibi sanatçıların resim ve heykel alanındaki başarıları akla geliyor. Berlin’deki Tiyatrom adlı Türkçe tiyatro ise kalıcılığı yakalayan ve Türk kültür yaşamının en uzun soluklu tanıklarından biri durumunda. 27 yıllık bir geçmişi olan Tiyatrom’un genel yönetmeni Yekta Arman, Türkiye’deki kültürel dorukların Almanya’ya yeteri kadar yansıyamamasını buradaki toplumun uzun süre içine kapalı olmasıyla açıklıyor.

Yekta Arman, Alman tarafının Türklere uyum konusunda baskı uyguladığını ve bunun sonucunda Türklerin hala kendilerini sanat yoluyla ifade etmekte zorluk çektiğini savunuyor.

Kendisi 12 Eylül darbesi sonrasında Berlin’e gelen Yekta Arman 50 yıllık göç sürecinde karşılaşılan sorunları bir kenara bırakıp, artık ileriye bakmak gerekli diyor.

Tiyatrom Berlin Senatosu'nun tasarruf programı kapsamında iki yıl önce maddi desteğini çekmesinden sonra kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kuruluşa vatandaşlar ve Türk dernekleri sahip çıktı ve finansal destek sağladı.

Fotoğraf Galerisi (Foto: Cem Dalaman)

XS
SM
MD
LG