Erişilebilirlik

Almanya'da Uyum Tartışmaları Yeniden Alevlendi


Almanya'da Uyum Tartışmaları Yeniden Alevlendi
Almanya'da Uyum Tartışmaları Yeniden Alevlendi

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un 3 Ekim’de iki Almanya’nin birleşmesi nedeniyle yapılan törende söylediği, ‘Hıristiyanlık ve Yahudilik gibi artık İslamiyet de Almanya’ya aittir’ sözleri, ülkede uyum tartışmalarını daha da alevlendirdi

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un 3 Ekim’de iki Almanya’nin birleşmesi nedeniyle yapılan törende söylediği, ‘Hıristiyanlık ve Yahudilik gibi artık İslamiyet de Almanya’ya aittir’ sözleri, ülkede uyum tartışmalarını daha da alevlendirdi.



Son günlerde Almanya’ya başka bir gezegenden gelen biri olsa, ülkenin gündemindeki neredeyse tek konunun Türkler ve İslam olduğunu görürdü. Gerçekten Alman medyası ve kamuoyu yaklaşık dört haftadır bu iki konuyla ilgili tartışma ve açıklamalarla yatıp kalkıyor. Ekonomik durum, terör tehdidi, hükümete olan desteğin yüzde 40’ın altına düşmesi, hatta ünlü Bayern Münih futbol takımın ligde 14‘ncü durumda olması bile gazete sayfalarının alt satırlarında zar zor yer bulabilen haberler. Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin’in Eylül başında piyasaya çıkan ve Türklerle Müslümanları Almanya’nın geleceği için bir tehlike olarak tanımladığı kitaptan bu yana süren tartışma, Wullf’un açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı. Cumhurbaşkanının açıklamaları Almanya'daki Türkleri, Müslümanlar ve onların kurduğu İslami organizasyonları haliyle mutlu etti. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan İslami çatı kuruluşu Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) dönem sözcüsü ve İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya Cumhurbaşkanı Wulff'un sözlerini 'Müslümanları rahatlatan tarihi bir açıklama' olarak tanımladı.

Wullf’un konuşması Hıristiyan Birlik partileri üyelerinin ve muhafazakar çevrelerin ise sert eleştirilerine neden oldu. Hükümetteki Alman Hiristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden Norbert Geis, İslam’ın Yahudilik ve Hıristiyanlik gibi Almanya’ya ait olduğu yönündeki saptamanın yanlış olduğunu iddia etti. Bavyera Eyaleti Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Christine Haderthauer de, Wulff’un açıklamalarının yanlış anlaşılabileceğini, din özgürlüğünün dinlerin eşitliği anlamına gelmediğini savundu. Almanya Başbakanı ve Hrıstiyan Demokrat Birlik CDU lideri Angela Merkel’de Wullf’a mesafeli bir yorum getirdi ve Almanya’da namus cinayetleri ve şeriat düzenine izin verilmeyeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Wulff'un konuşmasıyla ilgili yorumu dikkat çeken bir başka isim ise Alman Televizyon Kurumu Genel Müdürü Udo Reiter oldu. Reiter sosyal paylaşım platformu Twitter'da ‘Cumhurbaşkanı Muhammed Mustafa, Müslümanlara, Alman azınlığın haklarının koruması çağrısı yapıyor’ diye yazdı. Kamoyu araştırmalarına göre ise, Almanların çoğunluğunun Wulff'un söz konusu açıklamasını doğru bulmadığına dikkat çekilerek, ‘Cumhurbaşkanı Wulff'un konuşmasını doğru buldunuz mu’ şeklindeki soruya Almanların yüzde 70'inin ‘hayır’ yanıtını verdiği ifade edildi. Sokaktaki Türk vatandaşlar ise, kendileri ve İslam’la ilgili sürdürülen tartışmaların üzücü ve kırıcı bir boyut almasından şikayetçi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Berlin’de oynanacak olan Almanya-Türkiye futbol maçını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte izleyeceğini açıkladı.

Wulff önümüzdeki hafta sonunda da Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’ün resmi konuğu olarak Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG