Erişilebilirlik

Almanya'da Yeşiller En Büyük Muhalefet Partisi Konumunda


Almanya'da Yeşiller En Büyük Muhalefet Partisi Konumunda
Almanya'da Yeşiller En Büyük Muhalefet Partisi Konumunda

Almanya'da son kamuoyu yoklamalarına göre Yeşiller ilk kez Sosyal Demokrat Parti'yi geçti ve en büyük desteğe sahip muhalefet partisi konumuna geldi.



Alman siyasetinde çok hareketli günler yaşanıyor. Siyasi hesaplar dengeleri de değiştirmiş durumda. Politik yelpazenin sağ kulvarında Hıristiyan Demokrat Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, kariyerindeki en zor günleri yaşıyor. Hükümete yönelik kamuoyu araştırmalarında belirlenen tarihi düşük oranlar, koalisyon ortağı liberal FDP partisi ile sonu gelmeyen gerginlikler ve CDU’nun sağında kurulması an meselesi olarak tanımlanan yeni muhafazakar parti, yıllardır sağlam adımlarla yere basmayı başarabilen Merkel’i tedirgin eden gelişmeler. Almanya’daki siyasi tabloyu en somut etkileyen değişim ise çevreci politikaları savunan Yeşiller Partisi’nin son birkaç ay içinde yaptığı müthiş oy sıçraması.

2009’daki genel seçimlerde oyların yüzde 10,7’sini alan Yeşiller, yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre yüzde 24’lük oy oranıyla ülkenin en güçlü ikinci partisi durumunda. Kamuoyu araştırmaları, Merkel’in Hıristiyan Birlik Partileri’nin oy oranının yüzde 29’a gerilediğini, Sosyal Demokrat Parti SPD’nin yüzde 23, iktidar ortağı Hür Demokrat Parti FDP’nin oy oranının yüzde 5 olduğunu, Sol Parti’nin ise yüzde 12’de kaldığını gösteriyor. Siyasi yorumcular, Yeşiller’in yükselişini Claudia Roth ile birlikte partinin eşbaşkanlığını yapan Cem Özdemir’in karizmatik liderliğine ve aynı zamanda kamuoyunda son aylarda gündemde olan konularda bu partinin aldığı tavırlara bağlıyorlar.

Merkel’in Almanya’daki nükleer santrallerin çalışma süresini uzatma kararı ve aynı zamanda SPD üyesi de olan Merkez Bankası Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin’in ırkçı ve Türk düşmanı sözlerine tepki veren Sosyaldemokratların SPD’den kopmaları, Yeşiller’in yükselişine neden olan gelişmeler olarak tanımlanıyor. Cem Özdemir partisinin diğer partilerin yaptığı hatalardan faydalandığını, ancak özellikle çevre konusunda taviz vermeyen çizgisi nedeniyle bu kadar destek aldığını savunuyor.

1980 yılında federal düzeyde kurulan Yeşiller, 1984 yılında ilk defa Avrupa Parlamentosu’na ve Federal Meclis’e girebildi. Yeşiller, eski Başbakan Gerhard Schröder döneminde 1998 – 2005 yılları arasında da SPD ile koalisyon ortaklığı yaptı. Alman Parlametosuna giren ikinci kuşak Türk kökenli göçmenlerin ilki olan Cem Özdemir, Yeşiller’in merkeze kayarak bir halk partisi olmaya başladığını ve yapılacak genel seçimlerin artık CDU ile SPD arasında değil, CDU ile Yeşiller arasında geçeceğini belirtiyor.

Öte yandan bugün yayınlanan başka bir kamuoyu araştırmasının sonucuna göre Almanya’da İslam düşmanlığı son yapılan tartışmalarla bağlantılı bariz şekilde arttı. Friedrich Ebert Vakfı’nın araştırmasına göre, kendini İslam düşmanı olarak tanımlayanların oranı, yüzde 34’ten yüzde 50’lerin üzerine çıktı. ‘İslamiyetin olmadığı bir Almanya daha iyi olurdu’ görüşünü savunanların oranı yüzde 37 olarak belirlendi. Son olarak Cumhurbaşkanı Wulff, İslam’ın Almanya’nın bir parçası olduğunu söylemiş ve büyük eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG