Almanya’da Yeşiller Partisi’nin yükselişi, siyasi tabloyu değiştirirken, partide kimin başbakan adayı olacağı tartışmalarını da gündeme taşıdı.
Son günlerde Almanya’da yaşanan politik gelişmeler Yeşiller Partisi’nin siyasi yelpazede Sosyal Demokrat SPD’yi sollayarak, muhafazakar CDU’nun arkasında ikinci büyük güç olmasını beraberinde getirdi. 31 yıl önce kurulan Yeşiller son kamuoyu yoklamalarına göre, bu hafta sonu genel seçim olsa yüzde 28 oy alacak, Birlik Partileri CDU/CSU yüzde 30, SPD yüzde 23, Sol Parti yüzde 9 ve şu andaki koalisyonun küçük ortağı Hür Demokrat FDP’de yüzde 3 oranında oy alabilecek. Normal şartlar altında 2013’de yapılacak genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti SPD ile büyük ortak olarak hükümet kurma ihtimali giderek yükselen Yeşiller Partisi bu durumda başbakanı seçen parti de olacak.
Berlin’deki siyasi gözlemciler Hıristiyan Demokrat Angela Merkel'in Hür Demokratlar'larla koalisyon hükümetinin 2013’e kadar görevde kalma ihtimalini çok az olarak tanımlıyor ve erken seçimin kapıda olduğunu savunuyor. 2009’daki genel seçimlerde oyların yüzde 10.7’sini alan Yeşiller’e destekteki artış geçen sonbaharda Stuttgart ketindeki dev ve çok pahalı bir tren istasyonu projesine karşı başlatılan kampanya ve ardından da Japonya'daki nükleer krizle hız alırken, siyaset bilimcileri Almanya’da sağ-sol kutuplaşmasını simgeleyen klasik halk partileri döneminin sona erdiğini, oluşan boşluğu ise çocuklu ailelerin, tüketicilerin, azınlıkların ve çevre koruyucularının sesi olan Yeşiller’in doldurduğunu öne sürüyor.
Son olarak Başbakan Merkel’in de Almanya’daki nükleer santallerin kapatılmasının öne çekileceği yönündeki mesajları kurulduğundan bu yana atom santrallerine hayır diyen Yeşiller’i haklı durumuna getirdi. Baden Württenberg eyaletinde 27 Mart’ta yapılan seçimde Yeşiller’den milletvekili seçilen Muhterem Aras, partisinin özellikle çevre konusunda günlük politikalar üretmekten kaçındığını ve bundan ötürü politikaya yeni bir soluk getirdiğini belirtiyor.
Son kamuoyu yoklamalarıyla birlikte Yeşiller en uygun başbakan adayı arayışını da başlattı. Bundan önceki seçimlerde aday göstermeyen Yeşiller’de şimdi partinin eşbaşkanları Cem Özdemir ve Claudia Roth’la birlikte eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de ön plana çıkan isim. Gerçi Fischer politikaya geri dönmek istemediğini açıkladı, ama Yeşiller’e yakın çevreler 1998-2005 arasında Başbakan Yardımcılığı yapan ve Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamasına büyük destek veren Fischer’in ikna edilmesinin zor olmayacağını öne sürüyor. Muhterem Aras, aday tartışmaları için çok erken olduğunu, ancak Cem Özdemir dahil Yeşiller’i başbakanlığa taşıyabilecek birçok ismin bulunduğunu söylüyor.
Almanya’da bu yıl Mayıs ayında Bremen, Eylül’de ise Berlin’de eyalet seçimleri var. Uzmanlar Yeşiller’in Berlin’de de seçimi kazanacağından ve eyalet başbakanlığı koltuğunu kapacağından yola çıkıyorlar.