Erişilebilirlik

Almanya'da Zorunlu Askerlik Kalktı


Başbakan Angela Merkel Afganistan'da Alman birliklerini ziyaret ederken
Başbakan Angela Merkel Afganistan'da Alman birliklerini ziyaret ederken

Almanya'da zorunlu askerlilik bugünden itibaren kalktı, ordunun mevcudu 185 bine düşürülecek.

Alman ordusu tarihindeki en kapsamlı reform çerçevesinde paralı ve gönüllü askerlerden oluşacak ‘profesyonel ordu’ sistemine geçiyor. Yeni ordu 170 bini paralı, 15 bini ise gönüllü toplam 185 bin askerden oluşacak. Şu ana kadar 235 bin asker gücündeki orduda hizmet süresi zorunlu olarak altı aydı.

Paralı askerlik sistemin finansmanı için Federal Hükümet 319 milyon Euro bütçe ayırdı, söz konusu paranın Savunma Bakanlığı kapsamında planlanan bir dizi tasarrufla finanse edilmesi öngürüldü. Bu kapsamda özellikle ülkenin doğusundaki çok sayıda kışlanın kapatılması ve küçük ancak yüksek teknoloji ile donatılmış birliklere ağırlık verilmesi de planlanıyor.

ABD‘den sonra NATO‘nun ateş gücü en yüksek ordusuna sahip olan ülkede tank, savaş uçağı ve helikopter sayısının da azaltılması düşünülüyor. Federal Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Alman ordusunun bundan sonra uluslararası misyonlardaki rolünün güçlendirilmesi için daha etkin ve hızlı birimlere ihtiyaç duyduğunu ve ordudaki yeni yapılanmanın bu anlayışla gerçekleşeceğini açıkladı.

Şu anda Alman Ordusu’na mensup toplam yedi bin asker uluslararası misyonlarda görev yapıyor, Savunma Bakanı bu sayının 2015’e kadar 10 bine çıkmasını hedefliyor. Bu arada ordu yetkilileri gönüllü asker kontenjanını doldurabilmek için kampanyalar yapıyor. Televizyon ve sinemalarda reklamlar aracılığıyla orduyu cazip göstermeyi hedefleyen kampanyaların pek sonuç getirmemesi yetkilileri göçmen kökenli gençlere yönlendirdi.

Paralı askerlik imkanından çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu işsiz durumdaki göçmen kökenli Alman vatandaşı gençlerin faydalanmasını hedefleyen askeri yetkililer bu bağlamda 'paralı askerlik ömür boyu iş güvencesi' başlığı altında kampanyalar yürütüyor. Mikrofonumuzu tuttuğumuz gençler Alman ordusunun ücret bakımından cazip olacağını belirtiyor ancak buna rağmen askerliğe pek hevesli gözükmüyor.

Almanya'da büyük kısmı Alman vatandaşı olan 1 milyon civarında Türk kökenli genç yaşıyor.

!--AV-->


XS
SM
MD
LG