Erişilebilirlik

Almanya'daki Son Rapora Göre 'En Uyumsuz Toplum' Türkler


Almanya'daki Son Rapora Göre 'En Uyumsuz Toplum' Türkler
Almanya'daki Son Rapora Göre 'En Uyumsuz Toplum' Türkler

Nürnberg kentinde bulunan Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi tarafından yapılan son araştırmaya göre, ülkedeki göçmenler arasında Alman toplumuna uyum sağlamakta en fazla zorluk çeken etnik grup Türkler

Almanya’da hükümet ve kamuoyu son yıllarda göçmenlerin toplumla uyumunu sürekli tartışıyor, nitekim Başbakan Angela Merkel konuyu hükümetinin öncelikli politikaları arasına almış durumda. Son bir araştırma ülkedeki Türklerin göç ve uyumu konusunda yeni bir tartışma başlattı.

Göçmenlerin uyum sorunları tartışmalarının ana noktasında ve hedefinde olanlar çok büyük bir oranda Türkler ve kısmen Araplar. Genelde Birlik Partileri’nden ve aşırı sağcı oluşumlardan siyasetçiler ve medyanın bir bölümü, bu iki grubun Almanya’ya uyum gösteremediğini, hatta Türklerin uyuma direndiğini ve bu yüzden toplumsal barışın tehlikede olduğunu savunuyorlar. Nürnberg kentinde bulunan Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi tarafından yapılan son araştırma bu yöndeki tartışmaları daha da alevlendireceğe benziyor. Araştırmaya göre, ülkedeki göçmenler arasında Alman toplumuna uyum sağlamakta en fazla zorluk çeken etnik grup Türkler. 4 bin 576 kişinin görüşü alınarak hazırlanan 290 sayfalık araştırmada Almanya'da yaşayan göçmen gruplar, eğitimden dile, çalışma yaşamından kazançlarına, Alman vatandaşlığına geçişe kadar farklı alanlarda karşılaştırılıyor. Almanya’da 6 buçuk milyon göçmen olduğundan yola çıkan araştırma, uyumda en başarılı grup olarak Avrupa Birliği üye ülkelerinden gelenleri gösteriyor. Özellikle Yunan, İtalyan ve Polonyalı göçmenler Almanca bilgileri, toplumsal değerleri paylaşmaları, Almanlarla ilişkileri ve istihdam piyasasındaki konumları açısından uyum konusunda başarılı ve sorunsuz bir resim veriyor. Buna karşılık araştırmanın sonuçlarını çok kısa bir şekilde özetledikte ülkedeki Türklerin eğitimi düşük, Almancaları kötü, Almanlarla arkadaşlık etmiyorlar, toplumla kaynaşmıyorlar. Her beş Türk'ten birinin, buna karşılık sadece her 17 İtalyan'dan birinin Almanca'yı kötü ya da yetersiz konuştuğunu savunan rapor, Türklerin yüzde 21'inin devletten işsizlik yada sosyal yardım parası alarak geçindiğine işaret ediyor. Almanya'da yaşayan Türk kadınların yüzde 7'sinin okuma-yazma bilmediği, ortalama 23 yaşında evlendiği ve iki çocuk sahibi, ayrıca yüzde 43 gibi bir oranının, ev kadını olduğu araştırmanın diğer önemli ayrıntıları. Almanya'daki Türklerin sadece yüzde 41’nin orta dereceli ya da daha yüksek okullardan mezun olduğu, bu oranın Polonyalılar da yaklaşık yüzde 64, Yunanlılarda ise yüzde 60 olduğu araştırmada altı çizilen sonuçlar. Uyum konusundaki tartışmaların merkez noktasında bulunan Türkler, söz konusu araştırmanın sonuçlarını değişik açılardan değerlendiriyor.

Önümüzdeki günlerde uyum konusundaki tartışmaları yoğunlaştırması beklenen araştırmada her üç Türk’den sadece ikisinin kendi dışındaki fikirlere de saygı gösterdiği, aynı zamanda yüzde 95,8’nin Almanya’nın yasalarına bağlı ve saygılı olduklarını ifade ettikleri belirtilirken, Almanlarla komşuluk ilişkisi kurduklarını söyleyen Türklerin oranı ise yüzde 50. Buna karşılık İtalyanlar, Yunanlılar ve eski Yugoslavya topraklarından gelen göçmenlerin büyük kısmı Alman arkadaş çevresi içinde yaşadıklarını ifade ediyorlar.

XS
SM
MD
LG