Erişilebilirlik

Almanya’daki Türkler Tasarruf Tedbirlerinden Olumsuz Etkilenebilir


Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK, Alman hükümetin aldığı tasarruf tedbirlerinin Türkiye-Almanya arasındaki ekonomik ilişkileri ve Almanya’da yaşayan Türkleri olumsuz etkileyeceğini açıkladı. Amerika'nın Sesi Berlin muhabiri Cem Dalaman'ın haberi:

Avrupa Birliği’nin motoru konumundaki Almanya, 2008 ekonomik krizi ve içe yönelik borç nedeniyle sarsılan bütçesini toparlamak için geçen Mayıs ayında devlet harcamalarında 80 milyar Euro yüksekliğinde kısıntı kararı aldı. Şimdi de özellikle ülkede yaşayan Türkler’i yakından ilgilendiren alanlarda kısıntıya gidiliyor ya da vergi artışları geliyor. Amaç 2014 yılına kadar 80 milyar Euro’luk bir kaynak sağlamak. Merkel hükümetinin tasarruf paketinin Alman ekonomisine etkilerinin nasıl olacağı konusundaki tahminler devam ederken, Berlin'le ticari ilişkilerde bulunan ülkelerin Almanya’ya artık yeteri kadar mal satma şansına sahip olamayacağından yola çıkılıyor.

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK’ın tahminlerine göre, Almanya sadece bu yıl Türkiye’den yapacağı ithalatı yüzde 8 ila yüzde 12’lik bir azaltma hazırlığı içinde. Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı, Almanya’dan Türkiye’ye gidecek turist sayısında da yıl genelinde tasarruf tedbirlerinin etkisiyle yarım milyonluk bir azalma bekliyor ve Alman turist sayısının 4,5 milyonu geçmeyeceğini tahmin ediyor.

TAVAK’ın raporuna göre, Almanya’da sosyal konularda yapılması planlanan tasarruflar işsizlik parası veya sosyal yardım alan Türkler‘in konumunu da güçleştirecek. Türkler arasında işsizlik yüzde 20 civarında, fakirlik sınırında yaşayanların oranı ise yüzde 42 olarak tanımlanıyor. Alman Sendikalar Birliği’nden Mehmet Yıldız, Almanya’da yaşayan Türkler‘in hükümetin radikal tasarruf planı ve kemer sıkma politikalarından doğrudan etkilendiği görüşünde.

Avrupa Birliği'nin tanımlamasına göre yaşadığı ülkenin ortalama gelir seviyesinden yüzde 60 daha az bir gelirle geçinen bir kişi fakirlik tehdidi altında bulunuyor. Almanya’da 781 Euronet gelirle yaşamlarını sürdürmek durumunda olanlar bu tanım çerçevesinde fakir olarak sınıflandırılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG