Son bir yıl içinde ekonomik verilerin çok olumlu ilerlediği Almanya'da işsizlerin sayısının geçen Temmuz ayında 2 milyon 939 bine yükseldiği bildirildi. İşsizlik oranının Haziran ayına göre 0,1 puan artarak yüzde 7'ye çıkmasına paralel, ülkedeki özellikle Türk göçmenleri huzursuz eden bir gelişme Doğu Avrupa ülkelerinden gelen kalifiye elemanlar.
AB’ye 2004 yılında katılan 8 ülkenin vatandaşları geçen 1 Mayıs'tan itibaren Almanya’da serbest dolaşım hakkı elde etti. Orta ve Doğu Avrupa ülkesi vatandaşların çalışmak için ülkeye gelmesi yada gelme planı yapması Almanya’daki Türkleri endişelendiriyor. Eski Doğu bloku üye ülkelerden Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovenya, Slovakya, Letonya, Estonya, Litvanya ve Macaristan vatandaşları diledikleri AB üyesi ülkede ikamet etme, iş yeri kurma ve iş piyasasına girebilme hakkına sahip. Almanya, bu ülkeler 2004 yılında AB’ye üye olduklarında vatandaşları için işgücü dolaşımını yedi yıl süreyle kısıtlama yoluna gitmişti. Bu uygulmanın kalkması sonrasında uzmanlar Almanya’ya 2013’e kadar yaklaşık 200 bin Doğu Avrupalının geleceğinden yola çıkıyor ve bunların ücret dampingine yol açarak özellikle kalifiye olmayanların işlerini elinden alabileceklerini savunuyor. Şimdiye dek 100 bin Doğu Avrupalının geldiğini ve Letonya, Estonya, Litvanya gibi ülkelerde asgari saat ücretinin ortalama 1 Euro 40 Cent olduğunu belirten uzmanlar, Orta ve Doğu Avrupalıların Almanya’da düşük maaşla çalışmaya hazır olduğunu ve istihdam piyasasında dengelerin bozulacağını öne sürüyor. İlk iki ayda özellikle tarım sektöründe çalışmak için sezonluk Romen ve Bulgar işçilerin Almanya’ya geldiği belirtilirken, önümüzdeki sonbahar aylarında daha fazla işgücünün gelmesinin beklendiğini savunan Almanya Türk Toplumu TGD 2. Başkanı Hilmi Kaya Turan, başta Almanya'dakiler olmak üzere AB’ye üye ülkelerdeki Türk göçmenlerin iş bulmalarının zorlaşacağını ve işlerini de tehlikeye düşüreceğini anlatıyor.
Doğu Avrupalı yeni işgücü ile Türk kökenli vasıfsız işçilerin düşük ücret ve kalifiye açısından rekabet etmesinin zor olduğunu savunan Hilmi Kaya Turan Türk ailelerinin geleceğe yönelik olarak mesleki eğitime önem vermesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Bu arada Alman Sendikalar Birliği, istihdam piyasasındaki rekabeti azaltmak için yasal asgari saat ücretinin 8,50 Euro olarak saptanmasını ve bunun Doğu Avrupa’dan gelen işçiler için de geçerli olmasını talep etti.