Erişilebilirlik

Almanya'dan IŞİD'e Yasak


Almanya kendisi ve Avrupa için de tehdit olarak görmeye başladığı radikal İslamcı ‘İslam Devleti’ IŞİD adlı terör örgütüyle mücadele konusunda somut bir adım attı ve örgütün ülkedeki tüm faaliyetlerini yasakladı

‘İslamcı radikalizm kamu güvenliği için tehlikedir’ diyen İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, konuyla ilgili açıklamasında yasağın ‘Almanya’nın özgürlüğü ve güvenliği için gerekli olduğunu’ söyledi. ‘Radikallerin kendi savaşını bizim kentlerimize taşımalarını engellememiz gerekiyor’ şeklinde görüş belirten bakan, Almanya’dan çok sayıda gencin IŞİD saflarında terör eğitimi görmek ve savaşmak için Suriye ve Irak’a gitmelerinin de kendisini çok endişelendirdiğini bildirdi.

Karara göre bugünden itibaren IŞİD propagandası yapmak, gösterilerde bayrak ve sembolleri taşımak ve örgüt adına para toplamak gibi tüm faaliyetler yasaklandı. Yasağın boyutu sosyal medyadaki propaganda çalışmalarını da kapsıyor. Güvenlik birimleri IŞİD’in özellikle sosyal ağlar üzerinden örgüte yeni militan kazandırdığını belirtiyor.

İçişleri Bakanı Maizière de bugünkü açıklamasında IŞİD’in Almanca olarak internet üzerinden propaganda yaptığına dikkati çekti ve ‘Bu tehdidin üzerine de kararlılıkla gideceğiz’ dedi. İçişleri Bakanlığına yakın çevreler radikal İslamcı gruplara karşı mücadelenin önümüzdeki süreçte genişletilerek daha da yoğunlaşacağından yola çıkıyor ve bu kapsamda IŞİD gibi radikal oluşumları destekledikleri ya da sempati duydukları belirlenen başka dernekler ve grupların da kolayca kapatılabilmesi için dernekler kanununda bazı değişikliklerin yapılmasının planlandığı konuşuluyor. Bakanlığın IŞİD'e sempati duydukları öne sürülen Selefi Müslümanlar'ın etkinliklerini engellemeyi hedeflediği tahmin ediliyor. Almanya'daki sayısının yaklaşık 6 bini bulduğu bilinen ve IŞİD’e militan kazandırdığı, para ve malzeme topladığı öne sürülen Selefiler’den bir grup son olarak Wuppertal kentinde ‘Şeriat Polisi’ olarak devriye gezerek ülkede büyük tepkiye neden olmuştu.

Alman dernekler yasası, Anayasal düzeni ve toplumsal uyumu tehdit eden ya da terör örgütlerine destek veren dernek ve kuruluşların, Federal İçişleri Bakanı tarafından yasaklanmasına imkân sağlıyor. Bu çerçevede son olarak 2010 yılında ‘Uluslararası İnsani Yardım Teşkilatı IHH’ adlı örgüt, radikal İslamcı Hamas’a milyonlarca Euro kaynak akıtmakla suçlanarak yasaklanmıştı. Almanya'da 1964 yılından bu yana, aralarında PKK’nın yansıra, İslamcı ve aşırı sağcı grupların da bulunduğu toplam 100 dernek yasaklandı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya’nın IŞİD'le mücadelede kapsamında ABD'nin hava saldırılarına iştirak etmesinin sözkonusu olmadığını açıkladı. Steinmeier hükümet olarak askeri planların 'politik strateji'ye dönüştürülmesini tercih ettiklerini söyledi. Başbakan Merkel’in Hristiyan Demokratlar Birliği CDU'dan birçok politikacı geçen günlerde, Almanya'nın IŞİD'e karşı hava saldırılarına destek vermesi gerektiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG