Erişilebilirlik

Almanya’ya Giden Sığınmacıların Sayısı Azaldı


2015’de Avrupa çapında yaşanan sığınmacı krizinde en fazla mülteciyi kabul eden Almanya'ya geçen yıl 280 bin sığınmacının yasal yollardan girdiği açıklandı. Bu da 890 bin sığınmacının ülkeye geldiği bir önceki yıla oranla sığınmacı sayısında üçte ikilik bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor. Konuyla ilgili son verileri paylaşan ve kayda geçen mültecilerin büyük bölümünün yılın ilk aylarında Almanya’ya girdiğini söyleyen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, sayının önemli oranda azalmasını işleme alınan yeni kayıt sistemi ile ilişkilendirken, bir süredir mültecilerin parmak izinin alınmasıyla mükerrer kayıtların engellendiğini, böylelikle birden fazla kimlik beyan edenlerin de ortaya çıkarılığını açıkladı.

Bakan Maiziere sığınmacı sayısında yaşanan düşüşün en önemli nedeninin geçen yılın mart ayında varılan AB-Türkiye anlaşması ve buna paralel Alman hükümetinin aldığı önlemlerin başarısı olduğunu belirtti.

Ege Denizi üzerinden kontrolsüz göçün durdurulması, Türkiye’deki sığınmacıların koşullarının iyileştirilmesini amaçlayan ve 18 Mart’ta üzerinde anlaşmaya varılan AB-Türkiye mülteci anlaşması uyarınca, kaçak yollarla Yunanistan’a geçen ve Türkiye’nin geri kabul ettiği her bir Suriyeli sığınmacıya karşılık, AB’nin Türkiye’den bir Suriyeli sığınmacı alması gerekiyor. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Almanya'ya sığınmacıların 89 binin Suriye'den geldiği, bu ülkeyi 48 binle Afganistan, 45 binle Irak, 13 binle İran ve 12 binle Eritre'nin takip ettiği belirtildi. Yetkililer Almanya'ya 2015’de sığınma başvurusunda bulunan yaklaşık 55 bin kişinin, 2016 yılı içinde gönüllü olarak ülkesine döndüğünü, iltica başvurusu reddedilip sınır dışı edilenlerin sayısının da 25 bin olduğunuaçıklamıştı.

Başkent Berlin'de aralık ayında düzenlenen, 12 kişinin hayatını kaybettiği Noel pazarı saldırısı nedeniyle de sığınmacı politikası gündemin birinci maddesi olmayı sürdürüyor. Federal İçişleri Bakanı Maiziere sığınmacılar politikası kapsamında terörle mücadele yasalarını sertleştirme kararı alındığını da duyurdu. Buna göre Avrupa ülkelerinden Almanya’ya giriş çıkış yapanla sığınmacıların tümünün kayıt altına alınması, video yardımıyla daha fazla gözetleme ve denetleme yapılması ve terör şüphelisi olarak tanımlananlara elektronik kelepçe takılması hedefleniyor.

‘Tehlikeli’ olarak tanımlanlanların sınırdışı edilmeden önce gözaltında tutulması ve Almanya için tehdit oluşturan veya terör saldırısı yapabileceği değerlendirilen kişilerin daha kolay gözaltına alınması yönünde de karar alındığı açıklandı. Noel pazarına TIR’la saldıran Tunuslu Anis Amri saldırıdan önce güvenlik birimleri tarafından ‘tehlikeli‘ olarak derecelendirilmiş ancak Tunus'un Amri'yi vatandaş olarak tanımayı geciktirmesi üzerine iade edilememişti. Bakanlık yetkilileri iltica talepleri reddedilen vatandaşlarını geri almayan ülkelere yönelik ekonomik yardımların durdurulması gibi önlemlerin de gündeme alınabileceğini belirttiler.

XS
SM
MD
LG