Erişilebilirlik

Altılı Masa Cumhurbaşkanı Adayı İçin Kritik Eşikte


Altılı Masa'yı oluşturan liderler İyi Parti Genel Merkezi'nde biraraya geldiler.
Altılı Masa'yı oluşturan liderler İyi Parti Genel Merkezi'nde biraraya geldiler.

İyi Parti Genel Merkezi’nde bugünkü altılı masa toplantısında liderler, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak Cumhurbaşkanı adayı ilan edileceği iddiasıyla seçimlere ilişkin kritik başlıkları ele alıyor.

Türkiye’de iktidar cephesi tarafından 18 Haziran yerine 14 Mayıs’ın Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Genel Seçimler için işaret edilmesi nedeniyle muhalefet cephesindeki ortak adaya ve parlamento için ittifak modeline karar verilmesi süreci hız kazandı. Bu süreç, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ev sahipliğinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Lideri Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun buluşmasında ana gündem maddesi. Ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak Kılıçdaroğlu’nun adı ön planda olmasına karşın parlamento seçimindeki ittifak modeli dolayısıyla seçilebilecek sıralamadaki milletvekili adaylarını belirleme ve masadaki liderlerce yeni hükümette nasıl görev alınacağı meselesi nedeniyle pazarlıklar var.

Altılı Masa Cumhurbaşkanı Adayı İçin Kritik Eşikte
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00


Meral Akşener, bugünkü altılı masa toplantısı öncesinde verdiği demeçte, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı ifadeler kullanması üzerine liderler toplantısı devam ettiği sırada Başkanlık Divanı üyesi Cihan Paçacı’yı parti yöneticiliği görevinden istifa ettirdi. Saat 12.00’de toplantı başladıktan dört saat sonra Paçacı’nın yönetimden istifasını açıklaması ve kameralar önünde genel merkezden tek başına ayrılması dikkat çekti. Hem Paçacı’nın ayrılışını direkt kameralar önünde gerçekleştirmesi hem de bunun toplantı sırasında olması, “Kılıçdaroğlu’nun altılı masada rahatsızlığını ifade etmiş olabileceği” iddiasına yol açtı. Ancak İyi Parti kaynakları, Akşener’in “ortak Cumhurbaşkanı adayı altılı masa iradesiyle belirlenecek” yaklaşımına aykırı olduğu gerekçesiyle Paçacı’nın istifasını önermesi üzerine kabul ettiğini ifade etti. “Akşener, başından beri altılı masa iradesine müdahale anlamına gelecek her türlü tutuma, demece tepki gösteriyor. Akşener, “Ortak Cumhurbaşkanı adayına altı lider tarafından karar verileceğini vurguluyor” diyen kaynaklar, İbrahim Oral’ın da Kılıçdaroğlu hakkında “Alevi” kimliği nedeniyle aday olamayacağı yönündeki açıklaması nedeniyle özür dilediğini anımsattı. Paçacı’nın istifası, toplantı sırasında Akşener tarafından diğer liderlerle paylaşıldı.


Genel Başkan Yardımcısı konumundaki görevinden ayrılmasına ilişkin Cihan Paçacı ise, “Ülkemizin ve milletimizin umudu olan Altılı Masa’nın, Cumhurbaşkanı adaylık sürecine dair, bir gazeteciye verdiğim demecin, maksadı aşan yorumlara neden olduğunu görüyorum. Demokrasimize nefes aldıracak bir süreçte büyük emek harcayan, Sayın Genel Başkanımızı ve partimizi, aynı zamanda, ‘Altılı Masa’yı oluşturan Sayın Genel Başkanların iradelerini koruyup kollamak amacıyla; İyi Parti’deki Kurumsal İlişkiler Başkanlığı görevimden istifa ediyorum” açıklaması yaptı.

Sonrasında İyi Parti Sözcüsü Kürşad Oğuz, “Böylesine kritik bir gün ve süreçte bu temel kaygı ve hassasiyetler doğrultusunda Sayın Paçacı, kendi iradesiyle partimizdeki Kurumsal İlişkiler Başkanlığı görevinden istifa ederek saygıdeğer bir sorumluluk örneği sergilemiştir. İyi Parti, kurulduğundan beri Türk siyasetinde milletimizin sesi ve iradesinin temsilcisi olmuştur. Önümüzdeki seçimleri kazanarak Cumhuriyetimizin 100. Yılında memleketimizi hak ettiği konuma taşıma iradesi tamdır” paylaşımında bulundu.

“Kazanacak aday” kriteri nasıl çözümlenecek?

Bugünkü altılı masa toplantısında, İyi Parti Lideri Akşener’in “kazanacak aday” kriteri açısından ortak Cumhurbaşkanı adayı belirlenmesine nasıl karar verileceği en önemli başlık olarak görünüyor.

İyi Parti Lideri Meral Akşener ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu
İyi Parti Lideri Meral Akşener ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu

İyi Parti kulislerinde, Cihan Paçacı’nın yöneticilikten ayrılmasına neden olan Habertürk’e verdiği demecindeki “Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sokakta itiraz var. Bu itirazı görmezden gelemeyiz” sözleri, aslında başka isimlerce de dile getiriliyordu. Yine Paçacı’nın “İyi Parti’nin YSK’ya kendi adayını sunabileceği” yönündeki açıklamasıyla ilgili İyi Parti kulislerinde de “kazanacak aday” kriteri konuşuluyordu.

Kulislerde “CHP’li Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmesi ihtimali nedeniyle İyi Parti’nin adayı olarak gösterilmesi” seçeneğiyle, Akşener’in altılı masaya Cumhurbaşkanlığı Seçimi için iki aday gösterilmesi önerisinde bulunacağı da iddia edildi.

CHP başta olmak üzere altılı masadaki diğer partiler ise, İyi Parti’deki “iki aday ile Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurulması” yönündeki görüşe, sıcak bakmadı. Bunun “ortak adaya karar verilemedi” algısı yaratacağı ve seçmenlerde tepkiye yol açacağı görüşü aktarıldı. Keza, Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu’nun doğrudan Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekleme eğilimini paylaştığı vurgulanırken; Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin “ortak iktidar/hükümet” açısından Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’nı tercih ettiği ifade edildi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun da, diğer aday adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın da aralarında bulunduğu CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı ile dünkü buluşması ardından ortak aday olarak kendi ismi dışındaki CHP’lilere kapıyı kapattığı vurgulandı.

Seçim İttifakı Komisyonu bugün toplandı, talimat bekliyor

Bu arada altılı masa, Gelecek Partisi’ndeki 4 Ocak’taki toplantısında milletvekili aday listesi hazırlığı açısından Genel Seçimler / parlamento seçimi ittifakı modelini belirlemek üzere Seçim İttifakı Komisyonu’nun kurulmasına karar vermişti.

Seçim İttifakı Komisyonu’nda CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İyi Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin ile Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün yer aldı. Komisyon ilk toplantısını ise bugünkü liderler buluşması öncesinde gerçekleştirdi.

Bugünkü ilk toplantıda “tanışma” niteliğinde kısaca görüş alışverişi yapıldığı ve liderlerim bugün yapılacak müzakerelerinden sonra çalışmalara başlanması yönünde karar alındığı öğrenildi. Komisyon’un, parti mutfaklarında yapılan hali hazırdaki en az 41 ilde ortak liste hazırlanması, bazı illerde bağımsız adaylar gösterilmesi gibi seçenekleri masaya yatıracağı kaydedildi.

Liderler Cumhurbaşkanı Yardımcısı mı Vekil mi olacak?

Altılı masa gündeminde, ayrıca Seçim İttifakı Komisyonu’nun üzerinde çalışacağı milletvekili aday listesinde de belirleyici olacak şekilde “Liderler Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak mı görev yapacak yoksa milletvekili mi olmalı?” sorusuna yanıt verilmesi de var.

Bugün ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak ismi ön plandaki Kemal Kılıçdaroğlu’nun dışındaki liderlerin olası Cumhurbaşkanlığı Hükümeti’nde nasıl görev alacağına ilişkin de görüşme yapılması bekleniyor. Bu konuda altı siyasi parti açısından “Güçlendirilmiş Parlamento Sistemi”ne geçiş yapılacağı iddiasıyla seçmenden oy talep edileceği için liderlerin TBMM’de görev yapması gerektiği görüşü savunuluyor.

Keza Meral Akşener’in talimatı doğrultusunda geçtiğimiz hafta içerisinde İyi Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu başkanlığındaki İyi Parti heyeti, diğer parti liderleriyle görüşmeler yaptı. Tatlıoğlu başkanlığındaki heyet, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’yla da TBMM’de görüşmüştü.

Akşener’in seçimler öncesinde “altı Cumhurbaşkanı” gibi eleştirilere yol açtığı için Karamollaoğlu’nun “Eşgüdüm Kurulu” olacağı görüşü ve Davutoğlu’nun “Cumhurbaşkanı imza yetkisini masadaki liderlerle paylaşacak” açıklamalarından rahatsızlık duyduğu belirtildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG