Erişilebilirlik

'Şam Dönüm Noktasında'


NATO dışişleri ve savunma bakanlarının ortak toplantısı için Brüksel’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye rejimini Annan Planı’nı uygulama konusundaki son şansını harcamaması konusunda uyardı. Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin Suriye’ye gittiği bir dönemde Şam yönetiminin çeşitli kentleri bombalamasının endişe verici olduğunu söyleyen Clinton, dönüm noktasına gelindiğini söyledi.

Başar Esad yönetimi ve onu destekleyenler üzerindeki baskının artırılması konusunda NATO’daki müttefikleriyle görüş alışverişinde bulunduğunu söyleyen Clinton, “NATO’daki her ülke durumu endişeyle izliyor” diye konuştu. Suriye’deki muhalefete diğer ülkeler tarafından silah sağlanmasını değerlendirmesini istenen Clinton, sadece ABD adına konuştuğunu belirterek ateşli silah verilmediğini söyledi. Clinton, “ABD, Suriye muhalefetine komünikasyon ve lojistik konularında destek veriyor. Muhalefete Suriye halkının geleceğinde alternatif ses olmaları konusunda yardım için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Clinton, Esad yönetimini “sözleriyle değil eylemleriyle yargılayacaklarını” ifade etti. Türkiye’nin Suriye’deki olaylardan zarar gördüğünün de altını çizen Clinton, “Gelişmeler karşısında çok yakın temasta olmaya devam edeceğiz” dedi.

Panetta: Afganistan’ı yalnız bırakamayız

Toplantının en önemli gündem maddelerinden birini oluşturan Afganistan’dan çekilme süreci ve sonrasında bu ülkede üstlenilecek rolün niteliği konusunda da NATO üyelerinin pozisyonları giderek birbirine yaklaşıyor.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, “Afganistan’ı yalnız bırakamayız ve bırakmayacağız” derken çekilme süreciyle ilgili takvimin belirlendiği gibi işlediği mesajını verdi. Afgan halkının yüzde 50’sinin Afgan güçleri tarafından korunduğunu ifade eden Panetta, bu oranın yakın bir gelecekte yüzde 75’e ulaşacağını söyledi. 2014 sonrasında Afganistan’da üstlenilecek rolün eğitim, destek ve tavsiye nitelikli olacağı da Panetta’nın vurguları arasında yer aldı.

Bu arada 2010’da Afganistan’da çekildiği belirlenen ve basına yansıyan fotoğraflarda Amerikan askerlerinin cesetlerle poz vermesi hem Panetta hem de NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından şiddetle kınandı. Panetta, olayın derinlemesine soruşturulacağını söyledi. Rasmussen de “Umarım bunun yayılan etkileri olmaz” diye konuştu.


XS
SM
MD
LG