Erişilebilirlik

Amatör Gökbilimciler Keşifleriyle Bilimadamlarına Destek Veriyor


Amatör Gökbilimciler Keşifleriyle Bilimadamlarına Destek Veriyor
Amatör Gökbilimciler Keşifleriyle Bilimadamlarına Destek Veriyor

Amatör gökbilimciler 400 yıldır keşifleriyle bilimadamlarına destek veriyor. Bu gökbilimcilerden biri de Gus Johnson. Johnson, 1979 yılında keşfettiği super nova yıldızı ile astroloji tarihine geçti. Johnson’ın keşfettiği bu yıldız, bugüne kadar en fazla tartışılan ve araştırılan super nova yıldızı oldu.



Amatör gökbilimci Gus Johnson sessizliği ve karanlığı seviyor. Ancak Maryland’deki evinin yakınında bulutlar ve soğuk hava, yıldızları gözlemlemesine izin vermiyor. Johnson 50 yıldır yıldızları takip ediyor. Bu akşam bazı çocukları da davet etmiş. Johnson’ın yıldızların pozisyonlarına dair görsel belleği çok güçlü. Bildiklerini paylaşmayı da çok seviyor. Johnson, Deep Creek Lake Doğa Merkezi’nde bakım görevlisi olarak çalışıyor. Sky ve Teleskope dergisinin de en sıkı abonelerinden. 1979 yılında bir süpernova keşfetmesiyle dergiye konu da olmuş. Süpernova en yeni ve Dünya’ya en yakın kara delik olarak biliniyor. Johnson, “Galaksi M100’ü incelerken küçük bir yıldız dikkatimi çekti. Neden bilmiyorum daha sonra galaksinin fotoğrafını incelediğimde yıldızın fotoğrafta olmadığını farkettim. Bu da yıldızın Süpernova 1979c olduğunu kanıtladı,” diyor.

Kim Weaver NASA’da çalışan bir astrofizikçi. Weaver, Gus Johnson’ın keşfettiği süper nova ya da patlamakta olan yıldızın bir kara deliğin doğuşu olduğunu açıklayan ekipte yer aldı. Weaver, “Sistemin en erken süreçten itibaren nasıl evrim geçirdiğini ve değiştiğini izlemek istiyoruz. Tıpki bir bebeğin önce çocuk sonra genç olması gibi,” diye konuşuyor.

Bilimadamları kara deliklerin evrende sık sık meydana geldiğini söylüyor. Ancak bu doğuşa şahit olmak her zaman mümkün değil. Johnson yıldızı 30 yıl önce keşfetti. O zamandan beri NASA’nın güçlü Chandra X-Ray Gözlem Evi yıldızı takip etmeye başladı. Weaver ile Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde bir araya geldik. Weaver gökbilimcilerin amatörlerin çalışmalarını görmezden geldiğini söylüyor ama evreni binlerce gözün takip etmesi Weaver’a göre olumlu bir şey.

Profesyoneller daha küçük alanlara ve silik objelere odaklanıyor. Profesyonel gökbilimciler tonlarca veri üretiyor. Bu verilere bakacak yeterli uzman yok. Burada arka bahçe gökbilimcileri denen amatörler devreye giriyor. Örneğin Caroline Moore evinin arka bahçesine gözlem evi kurmuş. Kaliteli teleskopuyla New York eyaletinde gökyüzünü izliyor. Caroline iki yıl önce, 14 yaşındayken teleskobuyla değil ama bilgisayarında yüzlerce fotoğrafı tararken büyük bir keşif yapmış. Caroline, “Bilinen en sönük süpernovayı keşfettim. Ve bir süpernova keşfeden en genç kişi oldum,” diyor. Moore süpernova aramanın rekabet gerektirdiğini söylüyor. Belki başka bir gezegende kanseri tedavi edebilecek bir maddeye rastlayabilirsiniz. Eğer kendi gezegenimizin dışına çıkmazsak bunu hiç bilemeyiz.

Maryland’de ise Gus Johnson yeni yağan karı ve buzla kaplı Deep Creek gölünü izliyor. Johnson’ın doğaya olan sevgisi aynı zamanda hüzün verici. Ancak Johnson yaptığı keşifle gurur duyuyor. Johnson, “Var olmanın büyük gerçekliği. Dünya ve bildiğimiz herşey evrenin minicik bir parçası. Bu doğa harikasını izlemek çok muhteşem bir şey,” diye konuşuyor.

XS
SM
MD
LG