Erişilebilirlik

Amerika Afganistan’a Destek Görevine Baharda Başlıyor


Afganistan’daki Amerikan kuvvetleri planlanandan daha önce destek görevine başlayacak.

Beyaz Saray’da gazetecilere açıklama yapan Başkan Barack Obama ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, destek görevine baharda başlama konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Başkan Obama, muharip Amerikan birliklerinin Afgan ordusunun eğitiminin yanı sıra yardım ve destek hizmetlerine ağırlık vereceğini söyledi. Obama bu durumun “tarihi bir aşama” olacağını kaydetti.

Afganistan’da halen 66 bin Amerikan askeri ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu diğer ülkelerden de birkaç bin asker bulunuyor.

Amerikan kuvvetlerinin çekilmesi, bir ölçüde Afganistan’da yerel kuvvetlerin kendi güvenlik sorumluluklarını ne kadar üstlenebileceğine bağlı. Bununla 2014’ten sonra geride bırakılacak Amerikan birliklerinin sayısı ve Afganistan’da üstlenecekleri görev de netleşmiş değil.

Obama, uygulamaya konacak her plan çerçevesinde tarafların Amerikan askerlerinin Afgan yasalarından muaf tutulacağı konusunda anlaşmak zorunda olduğunun da altını çizdi. Başkan, çekilme konusunda Savunma Bakanlığı ve savaş bölgesindeki komutanların önerilerini dinlediğini de sözlerine ekledi.

Afganistan Devlet Başkanı Karzai ve Başkan Obama’nın gündeminde, Taleban’la görüşme de vardı. Karzai, hükümetin barış temsilcileri ve Taleban arasındaki bir sonraki görüşmelerin Katar’da yapılacağını bildirdi.

Karzai Obama’dan önce Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Leon Panetta’yla da görüştü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG