Erişilebilirlik

ABD'de Kasım Ayı Ekonomi Verileri Nispeten Olumlu


ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre Amerika'da Kasım ayında tüketici harcamaları çok az artış gösterirken enflasyon düşmeye devam etti. Ancak enflasyon oranındaki azalma, ABD Merkez Bankası'nı (FED) önümüzdeki yıl faiz oranlarını daha da yükseltmekten caydırmaya yetecek ölçüde değil.

ABD'de Kişisel Harcamalarda Artış
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Amerika'daki ekonomik faaliyetlerin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları, Ticaret Bakanlığı'na göre binde 1 oranında arttı. Ekim ayına ilişkin tüketici harcamaları verisindeyse revizyona girildi. Buna göre daha önce binde 8 oranında yükseldiği açıklanan tüketici harcamaları oranının binde 9 oranında arttığı kaydedildi.

Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, Kasım ayında tüketici harcamalarının binde 2 oranında artacağını tahmin etmişti. Kasım'da tüketimin düşük olması, tüketici talebinin üründen hizmete kaydığının bir yansıması.

Bazı ürünlerin fiyatlarının daha yavaş artması da tüketici harcamalarının dolar miktarının azalmasında rol oynadı.

Yine de tüketicilerin harcama yapmaya devam etmesi, bu çeyrekte ekonomik büyümeye katkı sağladı. Üçüncü çeyrekte ihracatın artması, gayrisafi yurtiçi hasılanın yükselmesine yardım etmişti. Amerikan ekonomisi, 2022 yılının ilk yarısındaki daralmadan sonra son çeyrekte yıllık yüzde 3,2 oranında büyüdü.

Dördüncü çeyrek için büyüme tahminleri yüzde 2,7'ye kadar çıkmış durumda. Somut maaş artışları, tüketici harcamalarına itici güç sağlıyor. İstihdam piyasasınındaki sıkışıklık ve COVID-19 pandemisinin ilk yılında tüketicilerin yaptığı tasarruflar da şimdi harcamalara katkıda bulunuyor.

Enflasyonu hedef oran olan yüzde 2 seviyesine çekmeye çalışan FED, konuttan elemana, ekonominin her alanında talebi azaltmak için mücadele ediyor.

FED, geçen hafta politika faiz oranını 50 baz puan arttırarak faizleri 4,25-4,50 aralığına yükseltmişti. Faiz oranlarının mevcut seviyesi, 2007 yılı sonundan bu yana ulaşılan en yüksek seviye. FED yetkilileri, önümüzdeki yıl faizleri yüzde 5,00-5,25 seviyesine yükseltmeyi ve bu seviyeyi bir süre korumayı hedefliyor.

Borçlanma maliyetlerinin artması, tasarrufların hızla tükenmesi ve hanehalkının elindeki nakit paranın azalması, önümüzdeki yıl ekonomiyi resesyonun eşiğine getirebilecek etkenler.

Kişisel harcama giderleri endeksi, Ekim ayında binde 4 oranında arttıktan sonra Kasım'da da binde 1 yükseldi. Kasım ayına kadarki 12 aylık süreçteyse endeks yüzde 5,5 oranında arttı. Ekim ayına kadarki 12 aylık dilimde bu artış yüzde 6,1 olarak kaydedilmişti.
Değişken gıda ve enerji öğeleri hariç tutulduğunda kişisel harcama giderleri endeksi binde 2 arttı. Bu artık, Ekim ayında binde 3'tü. Çekirdek kişisel harcama giderleri endeksi, Kasım'da bir önceki yılın aynı dönemine gör yüzde 4,7 yükseldi. Bu oran Ekim'deyse yüzde 5'di.

FED, para politikaları açısından kişisel harcama giderleri endeksini takip ediyor. Diğer enflasyon göstergeleri de enflasyonda yavaşlama belirtileri olduğuna işaret ediyor.

Tüketici fiyatları Ekim'den sonra Kasım ayında da beklenenden daha az arttı. Tüketicilerin bir yıllık enflasyon beklentileri de Aralık ayında azaldı. Bu durum, fiyat baskılarının birkaç ay önce doruk noktasına eriştiğine ilişkin görüşleri güçlendiriyor.

XS
SM
MD
LG