Erişilebilirlik

Amerika Enerji Üretiminde Lider Oluyor


Amerika Enerji Üretiminde Lider Oluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
Linki indirmek için

Yeni bir enerji patlaması yaşayan Amerika'nın 2020 yılında dünya petrol üretiminde lider olan Suudi Arabistan’ı geçmesi bekleniyor

Amerika'da doğalgaz üretiminde kaydedilen büyük artışın imalat maliyetlerini düşürmesi ve Amerikan mallarına küresel piyasalarda avantaj sağlaması bekleniyor. Ancak bu yeni enerjinin de bir faturası var.

Texas’ın doğusundaki Kilgore kasabasından petrol pompalarının sesi yükseliyor. Kilgore’da petrol bulunmasının üzerinden 80 yıl geçse de her yerde petrol kuyularına rastlamak mümkün. Kasabanın bu enerji kaynağıyla ilgili geçmişi inişli çıkışlı. Kilgore’daki petrol patlamasının merkeziyse hala sondaj kulelerinin olduğu çeyrek hektarlık bir alan. Kilgore Herald News gazetesi editörü Bill Woodall’a göre bu alandan o kadar çok petrol çıkartılmış ki, adı ‘dünyanın en zengin arazisi’ olarak anılmaya başlamış.

Bill Woodall: ”Kilgore kasabası sınırları içinde binden fazla sondaj kulesi vardı. Ufukta sadece bu kuleleri görebilirdiniz. Binaların arkalarını yıkıp sondaj kuleleri kurdular, petrol kuyuları açtılar.”

Petrolden elde edilen gelirle daha büyük kiliseler, daha güzel evler, küçük bir üniversite, bir kütüphane ve bir tiyatro inşa edildi.

Ancak petrol kuyuları ve boru hatları o kadar çok yer kaplıyor ki Kilgore’da konut sıkıntısı yaşanıyor. Ekonomideki iniş-çıkışlar nedeniyle yeni konut inşa etmek kolay değil. Belediye başkanı R.E. Spradlin: ”Konut inşa etmeye gelen dört-beş müteahhitlik firması iflas etti. Hatta bir firma iki kez iflas etti.”

Darboğaz sırasında paranın hızla tükenmesi nedeniyle müteahhitler ellerindeki konutları satamıyor. Spradlin, bu iniş-çıkışlar nedeniyle önceden hazırlık yapmanın zor olduğunu söylüyor.

Spradlin: ”Kasabanın geliri bir artıyor, bir azalıyor. 1980‘lerin ortasındaki çöküşte insanlar işlerini kaybetti, maaşlarını alamadı.”

Spradlin, Kilgore’un aldığı dersleri başka kasabalarla paylaşıyor: ”Kilgore’da her sekiz metrede bir petrol kuyusu açılmıştı. Kiliselerin, okulların, evlerin bahçelerinde kuyular vardı. Bu hatalardan alınan derslerle kuyuların arasının kaç metre olacağını belirleyen küresel yasalar hazırlandı.”

Spradlin, son zamanlarda enerji kaynakları sayesinde hızla kalkınan kasabalara bol bol tasarruf yapmalarını ve gereksiz harcamalardan kaçınmalarını tavsiye ediyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG