Erişilebilirlik

Amerika’da Göçmenleri Nasıl Bir Gelecek Bekliyor?


Amerika’da Göçmenleri Nasıl Bir Gelecek Bekliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:02 0:00

Göçmenlik avukatı Efe Poturoğlu’na göre geniş kapsamlı bir göçmenlik reformunun gerçekleşmesi ancak Kongre tarafından onaylanan geniş kapsamlı bir yasayla olabilir. Poturoğlu, Başkan Trump hükümetinin üzerinde durduğu konulardan birinin Amerika’ya göç edecek kişilerin yüksek eğitimli, kendi alanlarında çok tecrübeli, iyi İngilizce bilen ve genç kişilerden oluşmasını istediğini ancak şu andaki sistemin buna pek uygun olmadığını söylüyor.

“Şu anda yeşil kart kurası ya da aile bireylerinin sponsorluğuna bağlı bir başvuru sistemi var. Başkan Trump’ın yapmak istediği; zincir göçmenlik denilen aile üzerinden yapılan göçmenlik sistemini azaltıp, bazı kategorileri tamamen kaldırıp, daha çok kişilerin tecrübesine eğitimine dayalı bir sistem oluşturmak. Bu tabii uzun vadeli bir plan. Bir iki sene üzerinde gerçekleşecek. Üzerinde çalışmalar yapılıyor. Şu gibi faktörler öne çıkacak; kişinin eğitimi çok önemli, en fazla puanı o kazandıracak. Mesela doktorası ya da yüksek lisansı olanlar lisans diploması olanlara ya da lise diploması olanlara göre çok daha yüksek puan kazanacaklar. Kişinin Amerika’daki iş tecrübesi, bu çok önemli bir faktör olacak. Amerika’da kendi alanlarında en az birkaç sene çalışmış olanlar daha yüksek puan toplayacak. Onun dışında İngilizce seviyesi önemli olacak. Bu Trump’ın da çok üzerinde durduğu bir konu. İyi İngilizce bilenler yüksek puan toplayacaklar. Ve de yaş… Gençler daha avantajlı olacaklar. Özellikle 20-25 yaş arasında olan gençler en yüksek puanı toplayacaklar.” diye konuşan Poturoğlu, “Şu anda zincir göçmenlik çok geniş kapsamlı. Vatandaşların ve yeşil kart sahiplerinin eşleri ve 21 yaşın altındaki küçük çocuklarına ek olarak anne-babalarına, kardeşlerine ve aynı zamanda 21 yaşın üstündeki çocuklarına da başvuru yapma hakkı tanınıyor. Eğer zincir göçmenlik ortadan kaldırılırsa veya azaltılırsa şu andaki plan sadece aile üzerinden yapılan başvurular eşler ve 21 yaşın altındaki çocuklarla sınırlı kalacak,” dedi.

Beyaz Saray tarafından hükümetin kapanmasına neden olan göçmenlik tartışmalarına çözüm getirmek üzere, “uzlaşılmış bir çerçeve” olarak nitelenen ‘Göç ve Sınır Güvenliği Reformu’ çerçeve tasarısına da değinen Poturoğlu, söz konusu tasarının en büyük artısının sınır güvenliği olduğunu kaydetti.

Poturoğlu, “Bu Başkan Trump’ın seçim kampanyasından beri üzerinde durduğu bir konu. Amerika ile Meksika arasında bir duvar inşa etmek istiyor. Bu da geçen haftaki bütçe görüşmelerinde öne çıkan konulardan biri oldu. Başkan Trump 25 milyar dolar civarında bir bütçe istiyor inşaatı başlatmak için. Bunun karşılığında da Demokratlar bu bahsettiğimiz tasarı çerçevesinde DACA isimli programa bri çare bulunmasını istiyor. 5 Martta DACA programı sonlandırılacak. Ama Trump Kongreye bu soruna daha uzun vadeli ve geniş kapsamlı bir çözüm bulunmasını istediğini söyledi. Bu da göçmenlik reform kapsamında görüşülüyor. Şu anda gözüken şu ki; bu bahsettiğimiz gruba giren 800 bin kişi daha geniş kapsamlı bir reform çerçevesinde büyük bir ihtimalle burada geçici oturma ve çalışma izinleriyle kalmaya devam edecekler ve 10-12 yıllık bir yol haritası çizilecek bu gruba. Ve bu sürenin sonunda da Amerikan vatandaşlığına başvuru hakkı sağlanacak,“ diye konuştu.

Poturoğlu ‘Yeşil Kart’ sürecindeki en önemli değişikliğin daha önce yalnızca aile üzerinden yapılan başvurularda uygulanan mülakatın artık şirket üzerinden yapılan başvurularda da uygulanması olduğunu dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG