Erişilebilirlik

Amerika İç Güvenlik Bakanı İstifa Etti


Amerika İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen, Trump yönetiminden ayrılan son isim oluyor.
Amerika İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen, Trump yönetiminden ayrılan son isim oluyor.

Amerika İç Güvenlik Bakanı Kirsten Nielsen, göreve gelmesinin 16. Ayında istifa etti. Nielsen Meksika sınırında yaşananlar nedeniyle oluşan kamuoyu tepkileri ve Beyaz Saray’dan gelen baskılara daha fazla dayanamadı.

Nielsen Başkan Donald Trump’a sunduğu istifa mektubunda “Ülkenin iç güvenliği konusunda yeni bir dönemde sağladığımız ilerlemeye rağmen benim için kenara çekilme zamanının geldiğine karar verdim” ifadelerini kullandı.

Net olarak istifa nedenini açıklamayan Nielsen bir kendisinden sonra göreve gelecek bakan için ülkenin sınırlarını daha güvenli hale getirebilmek konusunda kongrenin ve yargının desteğini almasını umduğunu belirtti. Nielsen, İç Güvenlik Bakanlığı çalışanlarının görevlerini yerine getirebilmek için ihtiyaçları olan tüm kaynaklara ve araçlara sahip olmayı hak ettiklerini ifade etti.

Nielsen daha sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajında da kendisinin görevinin başında olacağı son günün Çarşamba olduğunu duyurdu.

Orta Amerika ülkelerindeki yoksulluk ve kötü koşullardan kaçan birçok insan Amerika’ya sınırına dayanmışken Trump, Meksika sınırından göçmenlerin Amerika’ya girişleri konusunda yaşadığı hayalkırıklığını birçok kez dile getirmişti.

Bu konuda son olarak yayınladığı Twitter mesajlarından birinde de “Ülkemiz DOLU!” ifadesini kullandı.

Son olarak da yasal olmayan göçmenleri durdurmamakla itham ettiği Meksikalı yetkilileri, Meksika mal ve ürünlerine ekstra vergi getirmekle tehdit etti.

Beyaz Saray yetkilileri Trump’ın, ülkeye girmeye çalışan göçmenlerin sayısının yeterince düşürülememesi nedeniyle sık sık İç Güvenlik Bakanı Nielsen’e karşı sesini yükselttiğini söylüyorlar.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump yönetiminin göçmen politikalarını “acımasız” olarak nitelendirdi ve sınırdaki insani durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Pelosi, “Trump yönetiminin çocukları kafeslere atan yöneticisinin Beyaz Saray’ın hoşuna gidecek kadar radikal olmadığı gerekçesiyle istifa ettiği haberi geliyor. Amerika’nın, ailenin kutsallığına, göçmenlerden kurulu bir ulus olmanın onur ve gururuna saygı duyacak ve bu yönetimin politikalarını düzeltecek bir bakana ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Nielsen, Amerika’ya geçen göçmen ailelerin çocuklarından ayrılması uygulaması nedeniyle çok sert eleştirilere maruz kalmıştı.

Binlerce çocuk ailelerinden ayrıldı ve tesislerde tutulmaya başladı. Nielsen bu uygulamanın yürürlüğe koyulmasından sorumluydu.

Aksi görüşe rağmen Nielsen, “Yönetime katıldığım güne göre ülkemizin bugün daha güvenli olduğunu söyleyebilirim. Amerikalıları korumak için benzeri görülmemiş önlemler aldık” ifadelerini kullandı.

Trump Twitter’dan yaptığı açıklamada Nielsen’e teşekkür ederken onun yerine göreveAmerika Sınır ve Gümrük Muhafaza Komiseri Kevin McAleenan’ın getirildiğini duyurdu.

Trump, “Kevin’ın çok iyi iş çıkaracağına inanıyorum” dedi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG