Erişilebilirlik

Amerika, Irak'taki Muharip Kuvvetlerini Zamanında Çekme Konusunda Kararlı


Amerikalı askeri yetkililer, Irak’ta çekilme takviminin yerine getirileceğinden emin görünüyor. Yetkililer, artan şiddet olayları ve hükümet krizine rağmen, ülkedeki muharip kuvvetlerin takvime uygun olarak 1 Eylül tarihine kadar çekileceği görüşünde.

Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno, Amerika’nın muharebe görevinin bitmesine birkaç hafta kala, ülkenin ciddi güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Irak’ta 2006 ve 2007 yıllarındaki karanlık günleri hatırlatan General Odierno, bugün güvenlik ortamının büyük ölçüde değiştiğini, ancak hala bazı grupların siyasi sürecin ilerlemesini önlemek için Irak halkına karşı terörist eylemlerde bulunduğunu belirtti.

Odierno, Amerikan ABC televizyonuna verdiği demeçte, Irak’ta seçim sonrası hala hükümet kurulmadığı gerçeğini kabul etmekle birlikte siyasi sürecin çökmediğini savundu.

Tüm tarafların konuştuğunu, hükümet kurmaya çalıştıklarını belirten Amerikalı komutan, 1 Eylül’e kadar ilerleme kaydedeceklerini ve bu konuda ilk adımların atılacağını sandığını söyledi. Orgeneral Odierno, ancak çekilecek asker sayısının hükümet kurulmasıyla değil, Irak güvenlik güçlerinin istikrarı koruma yeteneğiyle ilgisi olduğunu ve bu alanda ileri adım attıklarını vurguladı.

Odierno, Amerika’nın muharebe görevi bittikten sonra da Irak’ta önemli düzeyde askeri varlık bulunduracağını söyledi. Ülkede 1 Eylül’den sonra da 50 bin kişilik Amerikan kuvveti kalacağını belirten General Odierno bunun büyük bir sayı olduğunu vurguladı.

Orgeneral Raymond Odierno, Irak güvenlik kuvvetlerinin, Amerika’nın yardımıyla giderek daha büyük güvenlik sorumluluğu üstleneceğini ve bu yardımın, Amerikan muharip kuvvetleri çekildikten sonra da devam edeceğini söyledi.

Irak daha üç yıl önce topyekin iç savaşın eşiğine gelmişti. Bazı uzmanlar, ülkedeki iç bölünmelerin yeniden kötüleşmesi durumunda son yıllarda elde edilen kazanımların bozulmasından ve Irak’ın istikrarsızlığa sürüklenmesinden kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG