Erişilebilirlik

Amerika Küba’daki Büyükelçiliğini Kapatabilir


Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Küba’da görevli Amerikalı diplomatların nedeni bilinmeyen sağlık sorunları yaşadıklarını ve bunu çok sayıda ‘sağlık saldırısı’ olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

Tillerson bu nedenle Havana’daki büyükelçiliği kapatma konusunu değerlendirdiklerini açıkladı.

CBS televizyonunda yayınlanan “Face the Nation” programında konuşan Tillerson, "Şu an için değerlendiriyoruz. Bazı insanların gördüğü zarar çok ciddi bir konu. Bu insanların bazılarını ülkeye geri getirdik. Değerlendiriliyor" dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Havana Büyükelçiliği’nde görev yapan en az 21 kişinin işitme kaybı, beyin sarsıntısı veya bulantı, baş ağrısı ve kulak çınlaması, konsantrasyon sorunu ve kolay sözcükleri hatırlayamama gibi sorunlar yaşadığını bildirdi. Kanadalı bazı diplomatlarla ailelerinin de benzer sorunlar yaşadığı kaydedildi.

Diplomatlardan bazılarının bir tür titreşim hissettikleri ve sadece odaların belli bölümlerinde duyulabilen gizemli sesler işittikleri belirtildi. Diğer çalışanlar önceleri bir şey duymadılar ancak belirtiler daha sonra onlarda da görülmeye başladı. Uzmanlar, bunun sağırlığa yol açabilen bir tür ses dalgası saldırısı olabileceğini düşünüyor.

Associated Press haber ajansı yetkililerin sonik dalga ve elektromanyetik silah olasılığını araştırmasına rağmen herhangi bir bulguya ulaşamadığını bildiriyor. Yaşanan olayların geçen yıl başladığı kaydedildi.

Olay Washington’da da büyük yankı uyandırmış durumda. Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri Amerika Dışışleri Bakanı’na Küba’daki Büyükelçiliği kapatarak görevli diplomatları geri çağırma çağrısı yaptı.

Küba hükümeti saldırı iddialarını reddederek, soruşturmada işbirliği yapacağını bildirdi. Amerikan yönetimiyse doğrudan Küba’yı suçlamadı ancak bu yılın ilk aylarında Kübalı iki diplomatın Washington’u terketmesini istedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG