Erişilebilirlik

Amerikalı ve Hint gönüllülerden depremzedelere keçi yardımı


Adıyaman
Adıyaman

Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Global Uplift Yardım Vakfı’na bağlı gönüllüler, depremden en fazla etkilenen illerden olan Adıyaman’da depremzedelere keçi dağıttı.

Merkezi ABD’nin Californiya Eyaletinde bulunan ve doğal afet yaşayan bölgelere yardım eden Global Uplift Yardım Vakfı, bu kez Adıyaman’daki depremzedelere yardım eli uzattı. Vakfın Amerika ve Hindistan’dan gelen gönüllüleri, Row Rotary Kulübü ve Nemrut Rotary Kulübü ile birlikte depremzedeler için seferber oldu.

Gönüllüler önce Adıyaman kent merkezinde konteyner kentin inşaat çalışmalarına yardım etti. Çevre temizliği de yapan gönüllüler daha sonra Yaylakonak Beldesi’ne geçti. Hayvancılıkla geçimlerini sağlayan belde sakinleri, depremden en fazla etkilenenler arasında. 105 kişinin hayatını kaybettiği beldede 2 bine yakın hayvan da telef oldu.

Gönüllüler beldede hayvancılığı yeniden canlandırmak için ailelere keçi dağıttı. Vakıf üyelerinin bağışlarıyla alınan 132 keçi, hayvanlarını kaybeden 33 aileye dağıtıldı. Keçileri ailelere teslim eden gönüllüler daha sonra çocuklara da oyuncak dağıttı.

“Yıkımın bu kadar büyük olacağını tahmin etmiyorduk”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan gönüllülerden Eric Liittschwager, deprem sonrasında gördüğü manzara karşısında şoke olduğunu söyledi. Yıkımın bu kadar büyük olacağını tahmin etmediğini söyleyen Liittschwager, “Gördüğüm her şey beni psikolojik olarak çok etkiledi. Adıyaman’ı gezdiğimizde bu köye gelme şansımız da oldu. Burada yaşayanların yakınlarını ve hayvanlarını kaybettiğini öğrendik. Hayvanlar onların geçim kaynağıydı. Bu insanlara keçi alma fikri böyle ortaya çıktı. Burada olmaktan ve bu yardımları yapmaktan çok mutluyum” dedi.

Victor Sousa, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, depremzedelerin güçlerini toparladığını söyledi. Sousa, gördüklerine inanamadığını vurguladı ve “Böylesine korkunç bir olay yaşamalarına rağmen buradaki insanlar güçlerini toparlamış. Birlik ve beraberliklerini korumuşlar. Hayatta ve ayakta kalmayı başarmışlar. Bizlere evlerini açıp misafir ettiler. Yaşadıkları yerlere bizleri davet ettiler ve çok mutlu oldum, çok gurur duydum. İlk buraya geldiğimde gördüklerim beni çok üzmüştü. Bu köye bir kaç gün önce geldiğimizde her yeri gezdik, yıkılan evleri de gördük ve köyün yaşlı insanlarıyla konuştuk. Onlar köy halkının arıcılık, hayvancılık ve tütün işleriyle uğraştıklarını söylediler. Biz de böyle bir durumda onlara yavrularıyla birlikte keçi almanın yararlı olacağını düşündük” diye konuştu.

Hindistan’dan gelerek yardım çalışmalarına katılan Pankajkumar Ra ise yıkım yaşamalarına rağmen Adıyaman halkının çok sıcak ve misafirperver olduğunu belirtti. Ra, depremde büyük acılar yaşanmalarına rağmen insanların kendilerine çok samimi davrandığını söyledi.

250 ev yıkıldı 105 kişi öldü

Belde nüfusuna kayıtlı 105 kişinin depremde hayatını kaybettiğini belirten Yaylakonak Belediye Başkanı Abuzer Aydın, depremde 250 civarında evin yıkıldığına, 1500 civarında küçük, 200 civarında büyükbaş hayvanın depremde telef olduğuna dikkat çekti.

Bir yandan kayıplarının yasını tutan belde sakinleri bir yandan da yaşama tutunmaya çalışıyor. Tek geçim kaynakları olan hayvanlara kavuşmanın mutluluğunu yaşayan belde sakinleri, bu sayede en azından kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini söyledi. Depremden kurtarabildikleri eşyalarını bahçelerinde toplayan depremzedeler, çadır ve konteynerlerde yaşıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG