Erişilebilirlik

Amerika Maliye Bakanından Euro Uyarısı


Timothy Geithner (solda) Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin ile bugünkü basın toplantısında
Timothy Geithner (solda) Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin ile bugünkü basın toplantısında

Timothy Geithner ekonomik krizle boğuşan Avrupa için zirvede alınacak kararların çok önemli olduğunu söyledi

Almanya’da Başbakan Merkel ve Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ile görüşen Geithner, dünyanın gözünün bugün ve yarın yapılacak AB zirvesinde olduğunu vurgulayarak, “Euro’nun güvenilirliği için bu zirve son şanstır” dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors, dün, Fransa başta olmak üzere AB’li ülkelerinin kredi notlarını gözlem altına aldığını açıklamıştı.

Avrupa turunun ikinci durağı Paris’te önce Maliye Bakanı François Baroin, ardından da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya gelen Geithner Avrupa’ya uyarı dozunu artırdı.

Geithner, Fransız bakan Baroin ile görüşmesinden sonra “Avrupa’nın krizden çıkacağına inandıklarını” söyledi. Geithner, “Amerika ve dünyanın geri kalan bölümü için Avrupa’nın başarısının altını çizdim. Avrupa’nın bunu başaracağına inanıyorum. Amerika, Avrupa’nın krizi çözme gücüne güveniyor, Avrupa başaracak!” şeklinde konuştu.

Geithner’e Sarkozy-Merkel uzlaşma planı hakkında doğrudan bilgi veren Baroin da, görüşmeyle ilgili olarak “Geithner ile mümkün olduğunca yüksek bir güvenlik duvarı oluşturmanın gereğini ele aldık” dedi. Baroin, Almanya ile ortak metinde Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun Avrupa İstikrar Mekanizmasına dönüştürülmesi projesini hızlandırmakta anlaştıklarını ve tarihi 2013’ten 2012’ye çektiklerini de vurguladı.

Geithner yarın Marsilya’da İspanya’nın müstakbel Başbakanı Mariano Rajoy ile görüşecek. Perşembe günü de Roma’ya geçecek.

Öte yandan üst düzey bir Alman yetkilinin 27 üyeli AB’den ortak bir karar çıkması konusunda ‘geçen haftadan daha kötümser’ olduğu yönündeki sözleri zirveye şimdine gölge düşürdü. Alman yetkiliye göre, Berlin hükümetinin son bir kaç gündür yaptığı temaslar bazı üye ülkelerin hala krizin ciddiyetini kavramadığını ortaya koydu,

Güne yükselişle başlayan Avrupa borsaları “Alman kötümserliği” nedeniyle yeniden düşüşe geçti.

XS
SM
MD
LG