Erişilebilirlik

Amerika, Onuncu Yıldönümünde 11 Eylül Saldırılarını Anıyor


Başkan Obama, New York'ta yıkılan Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kulelerinin yerine yapılan anıtta, eşi Michelle Obama ve eski Başkan Bush ve eşiyle birlikte (11 Eylül 2011)
Başkan Obama, New York'ta yıkılan Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kulelerinin yerine yapılan anıtta, eşi Michelle Obama ve eski Başkan Bush ve eşiyle birlikte (11 Eylül 2011)

Bugün, Amerika'nın 11 Eylül 2001'de hedef olduğu ve yaklaşık 3,000 kişinin öldüğü terör saldırılarının 10'uncu yıldönümü. Saldırılar, o tarihe kadar, kendi topraklarında büyük çaplı bir saldırıya uğrama olasılığının çok zayıf olduğu sanılan Amerika'da bu inancı sarstı ve büyük değişikliğe sebep oldu.

New York, Washington ve çevresinde açık ve güneşli bir havanın yaşandığı 11 Eylül 2001 günü, kaçırılan dört jet yolcu uçağından ikisi New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerine, üçüncüsü Washington'da, Pentagon diye de bilinen Savunma Bakanlığı binasına yöneltilmiş ve bu binalara çarpmıştı.

Dördüncü uçak ise, yolcuların, hava korsanlarını etkisiz hale getirme girişimi sonunda Pennylvania eyaletinde boş araziye çakılmıştı.

2001 yılı sonunda Amerika, Afganistan'da savaşa girecek ve iki yıl sonra da Irak'ı işgal edecekti. Bu savaşlar sürerken Amerika'da iç güvenlik sistemi yeniden yapılandı, İç Güvenlik Bakanlığı kuruldu, ülke içinde ve dışında terörist saldırı tehlikesini izlemek için yeni yasalar çıkarıldı.

Saldırıların 10'uncu yıldönümünde Başkan Barack Obama, olayların yaşandığı üç ayrı yerdeki anma törenlerine katılıyor. Başkan, Internette yayınlanan haftalık konuşmasında 11 Eylül saldırılarından sonra arama kurtarma çalışmalarına katılan binlerce görevlinin yaptığı hizmetlerden övgüyle sözetti.

Bugünkü anma törenlerine Başkan Obama ve eşiyle, 11 Eylül saldırıları sırasında Başkan olan George Bush ve eşi de katılıyor.

Geçtiğimiz aylarda, Amerikan Özel Kuvvetleri, eski Başkan Bush ve şimdiki Başkan Obama'nın vaadleri doğrultusunda, El Kaide lideri Üsame bin Ladin'i Pakistan'da öldürdü.

Bu arada Amerika 11 Eylül saldırılarının 10'uncu yıldönümü için hazırlanırken yetkililer, inandırıcı olduğunu ancak doğrulanamadığını söyledikleri terörist saldırı tehditleri alındığını bildirdi. Bugünkü anma törenleri, çok sıkı güvenlik önlemleri altında yapılıyor.

XS
SM
MD
LG