Erişilebilirlik

Amerika’da 2011 Bütçesi Hala Onaylanmadı


Amerika’da 2011 Bütçesi Hala Onaylanmadı
Amerika’da 2011 Bütçesi Hala Onaylanmadı

Amerikan yasalarına göre, Başkanın, bir sonraki mali yılla ilgili bütçe önerisini Şubat’ın ilk Pazartesi’sine kadar Kongre’ye sunması şart. Bütçe önerisinin mali yılbaşına kadar yasalaşması ve 1 Ekim’de yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bazen bu süreç seçim gibi çeşitli nedenlerle aksıyor ve bütçen gerekli zamana kadar onaylanamıyor. Böyle durumlarda, federal hükümetin faaliyetlerinin kesintiye uğramaması için, birkaç haftalık geçici bütçelerle idare ediliyor.

Geçen yılın 1 Ekim’ine kadar onaylanması gereken 2011 bütçesi, araya ara seçimlerin girmesi ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun sosyal programlardan fazla hoşlanmayan sağcı Cumhuriyetçi Parti’ye geçmesi üzerine hala onaylanamadı. Başka bir deyişle, federal hükümetin harcamaları, 1 Ekim’den beri ikişer üçer haftalık geçici bütçelerle karşılanıyor. Şu andaki geçici bütçenin süresi gelecek hafta sonu dolacak. Bütçenin onaylanmamasından ötürü devlet dairelerinin kapanmaması ve kamu hizmetlerinin durmaması için Kongre’nin o zamana kadar tekrar yeni bir geçici bütçe çıkarması gerekiyor. Beyaz Saray ile Kongre arasındaki bütçe anlaşmazlığı nedeniyle 1995 sonu ile 1996 başında federal daireler birkaç haftalığına kapanmıştı. Bu durumda federal memurlar ücretsiz izinli sayılıyor. Ancak memur sendikaları dana sonra yasal yollara başvurarak kesilen ücretlerini geri almıştı.

Bütçe açığı konusunda iki parti sürekli olarak birbirini suçluyor. Cumhuriyetçi partiye göre, bütçe açığının başlıca nedeni Demokrat partinin sosyalizmi hatırlatan sosyal harcamalarla devleti parasız bırakması. Demokratlar ise, bütçe açığından, Cumhuriyetçi partinin zenginlere ve büyük şirketlere vergi indirimini sorumlu tutuyor. Başkan Barack Obama, mevcut bütçe açığını bir önceki yönetimden devraldığını savunuyor ve özellikle dar gelirli ailelerin yararlandığı eğitim ve sağlık ve sosyal harcamalardan kesinti yapmayı reddediyor.
Mevcut anlaşmazlığın bir türlü giderilememesinin başlıca nedeni ise ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’ndeki güç dengesini değiştiren Cumhuriyetçi Partili yeni milletvekilleri. Amerikalıların 1773 yılında İngiltere’ye çay vergisi ödemeyi reddettikleri bir olaya atfen “çaycılar” veya Çay Partisi olarak bilinen grup, yapılmasını istediği kesintiler konusunda öden vermeyi şiddetle reddediyor.

Senato’da çoğunluğu elinde tutan Demokrat Parti de kesinti yapmaya aynı şiddetle karşı çıkıyor. Demokrat Parti Grup lideri Senatör Harry Reid, Çay Partisi grubunun istediği kesinti miktarını gerçek dışı bulduğunu söyledi.

Demokrat partiye oy veren orta sınıfa ihanet etmeyeceğini söyleyen Senatör Reid, sosyal programların yeni istihdam alanları açmak için şart olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ise pazarlığın sürdüğünü, nihai rakamlar üzerinde de hala ciddi görüş ayrılıkları bulunduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Parti’nin Çay Partisi grubu adayları, seçim kampanyası sırasında, milletvekili seçildikleri takdirde Federal Bütçe’de 100 milyar dolar kesin yapma sözü vermişti. Grup bu kesini yapılmadan bütçeyi Temsilciler Meclisi’nden geçirmeyeceğini savunuyor.
Amerika’nın bu yılki bütçe açığının 1 trilyon 645 milyar olacağı açıklanmıştı.

XS
SM
MD
LG