Erişilebilirlik

Amerika'da 2011'in En Önemli Olaylarından Biri İşgal Hareketi


Amerika'da 2011'in En Önemli Olaylarından Biri İşgal Hareketi
Amerika'da 2011'in En Önemli Olaylarından Biri İşgal Hareketi

Zenginlerle yoksullar arasındaki gelir uçurumunun giderek açıldığına dikkat çekmek isteyen eylemcilerin New York’ta başlattığı Wall Street’i İşgal Hareketi kısa sürede Amerika’nın birçok kentine ve başka ülkelere yayıldı

Zenginlerle yoksullar arasındaki gelir uçurumunun giderek açıldığına dikkat çekmek isteyen eylemcilerin 2011'de New York’ta başlattığı Wall Street’i İşgal Hareketi kısa sürede Amerika’nın birçok kentine ve başka ülkelere yayıldı. Gelir uçurumunun büyüdüğüne şüphe yok, ancak bu konuda ne yapılması gerektiği konusundaki görüşler birbirine oldukça zıt.

Yıl boyunca yüzlerce kentte eylemciler ekonomik eşitsizlik ve işsizliği protesto etti.

Eylemciler bankaların vergi mükelleflerince kurtarılmasını. Buna karşılık sıradan vatandaşların evlerine haciz gelmesini eleştirdi.

İşgal Hareketi mali krizden bankaları ve Wall Street’i sorumlu tutuyor, en zengin yüzde 1’lik kesimin geri kalan yüzde 99’u sömürdüğünü, yoksullara sağlanan sosyal hizmetler kesilirken zenginlerin siyasi güç satın alarak vergi artışını engellediğini savunuyor.

Hareket, zenginlerin daha çok vergi vermesini, iş dünyasının daha sıkı denetlenmesiyle sosyal adalet sağlanmasını amaçlıyor.

American Enterprise Institute adlı düşünce kuruluşundan Peter Wallison, ekonominin ancak düşük vergiler ve daha az denetimle iyileşeceğini savunuyor.

Wallison, Apple gibi ileri teknoloji şirketlerinin büyümesinin, hükümetin Steve Jobs gibi girişimcilerin önünden çekilmesi gerektiğini gösterdiğini söylüyor.

Uzmana göre, zengin olma ihtimali gelir eşitsizliğinden daha önemli, girişimciler bu nedenle risk alıp yeni ürünler geliştirebiliyor:

“Bu kişilerin çoğu gençken çok yoksuldu. Apple’ın kurucusu Steve Jobs bunun en iyi örneği. Son derece esnek olan toplumumuzda elde ettiği başarılarla çok zengin oldu.”

Ancak Politika Araştırmaları Enstitüsü’nden John Cavanagh yüksek işsizlik oranı nedeniyle yoksulun da zengin olabileceği hikayesinin inanadırıcı olmadığı görüşünde:

“İşgal hareketine katılanlar, yoksulların da zenginleşebileceği düşüncesinin artık gerçek olmadığının kanıtı. Hareket bu nedenle bu kadar destek gördü.”

Kongre Bütçe Dairesi’nin verilerine göre Amerikan toplumunun en zengin yüzde 1’lik kesiminin geliri son 30 yılda yüzde 275, en yoksulların geliriyse sadece yüzde 18 oranında arttı.

Ekonomik İşbiliği ve Kalkınma Örgütü OECD’ye gore, Amerikan toplumunun en zengin onda birlik kesiminin geliri, en yoksul onda birlik kesimin gelirinin tam 14 katı.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria’ya göre de eşitsizlik ciddi bir sorun:

“Birçok ülkede sosyal denge bozuluyor. Sosyal çöküş ve dışlanma korkusu ve belirsizlik, birçok toplumda orta sınıfa ulaştı. İnsanlar kendilerinin neden olmadığı bir krizin yükünü omuzlamak zorunda kaldıklarını, zenginlerinse krizden darbe almadan kurtulduğunu düşünüyor.”

İşgal hareketine katılan protestocular, işsizlik dahil ekonomik sorunlar çözülünceye kadar 2012'de de eylemlerine devam etmeye kararlı görünüyor.





XS
SM
MD
LG