Erişilebilirlik

Amerika'da Emeklilik Maaşıyla İlgili Kaygılar Büyüyor


Amerika'da Emeklilik Maaşıyla İlgili Kaygılar Büyüyor
Amerika'da Emeklilik Maaşıyla İlgili Kaygılar Büyüyor

Yaşlı nüfusun hızla arttığı Amerika ve diğer ülkelerde emeklilik ve sağlık hizmetleri masrafları da hızla yükseliyor. Hükümetler ve özel şirketler masrafları azaltma yolları ararken bazı Amerikalılar çalışmak için çok yaşlandıklarında rahat yaşamaya paralarının yetmeyeceğinden korkuyor.

Bir çok Amerikalı emekli Sosyal Güvenlik maaşı alıyor. Bu program hükümet tarafından 65 yaş üstü emeklilere geçim imkanı sağlamak amacıyla kurulmuş. Ancak artan masraflar Kongre'yi sosyal güvenlik imkanlarını azaltmayı, emeklilik yaşını yükseltmeyi ve vergileri arttırmayı düşünmeye zorluyor.

Juan Sandy geleceğin emeklilerinin daha az imkana sahip olacağı görüşünde: "Kızım ve torunlarım için endişeleniyorum çünkü gençler için gelecek şimdikinden çok daha zor olacak."

Sosyal güvenlikle ilgili mali kaygılar İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan neslin yaşlanmasının ardından başladı.

1950 ve1960’lı yıllarda doğanlar hayat boyu kendilerinden önceki emeklileri desteklemek için vergi ödedi. Ancak şu anki emeklilerin aynı imkandan yararlanabilmesi için yeterince Amerikalı çalışmıyor.

Şu anda bir emekliye sosyal güvenlik haklarını karşılamak üzere üç çalışan Amerikalı düşüyor. 2030 yılında emekli başına 2 Amerikalı düşecek.

Jean Setzfand, Amerika Emekliler Derneği üst düzey yetkililerinden. Setzfand sosyal güvenliğin bir çok insan için hayati önem taşıdığını söylüyor: "Herşeyden geriye çok az kaldı ya da hiç kalmadı. Hükümet Sosyal Güvenlik programını desteklemezse emeklilere ne olacağını düşünmek bile zor."

Sosyal Güvenlik programını desteklemek için işverenlerin çok azı çalışanlarına emeklilik ödüyor.

Birçok şirket 401 K adlı bir tasarruf programı sunuyor. Çalışanlar maaşlarından belli bir bölümü her ay bu hesaba yatırıyor. Bu hesaba yatırılan paranın vergisi ödenmiyor. Çalışanlar emekli olduktan sonra bu hesaplarından kendilerine aylık bağlatıyor.

401 K programı geleneksel emeklilik planlarından daha az masraflı. Şirketler çalışanlarını bu plana katılmaya teşvik ediyor.

Tasarruf hesabının büyümesi için Frank Giove gibi çalışanlar bu parayı çeşitli şekillerde değerlendiriyor. Örneğin riskli de olsa borsaya yatırmak gibi: "Aldığım tavsiyelere güvendim. Ancak borsa çöktüğünde hemen herşeyimi kaybettim. Borsa benim için çok kötü bir deneyim oldu."

Amerika'da yapılan yeni araştırmalar başka ülkelerde de birçok kişinin yatırımlarını nasıl değerlendireceklerini bilmediğini gösteriyor.

George Washington Üniversitesi'nden Annamaria Lusardi konuyla ilgili iki çalışma gerçekleştirdi: "Çalışanların sırtına bu kadar ağır sorumluluk yüklemek hatalı. Hem emeklilikleri için para biriktirmeye zorlayıp hem de alacakları emeklilik kararı için gerekli bilgiyi vermemek yanlış."

Lusardi Maryland'de yazma dersi alan emeklilerin emeklilik planı yapmaları gerekiyorsa bazı mali kavramları bilmeleri gerektiğini savunuyor.

Emekli Ray Greene, "Daha uzun yaşıyor olmamız iyi birşey gibi görünüyor ama son 30 yıldır hayatınız için ne yaptığınız da çok önemli," diyor.

Ray Greene emeklilik parasını idare etmenin her zamankinden daha önemli olduğunu, çünkü iyi sağlık hizmetlerinin insan ömrünü uzattığı bir dönemde yaşanan uzun yılların emeklilik masrafını arttırdığını söylüyor.


STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG