Erişilebilirlik

Amerika'da Güvenlik Önlemleri Sıkılaştırıldı


Amerika'da Güvenlik Önlemleri Sıkılaştırıldı
Amerika'da Güvenlik Önlemleri Sıkılaştırıldı

Amerika’da güvenlik yetkilileri 11 Eylül terör saldırılarının yıl dönümünde olası bir saldırıya karşı güvenlik önemlerini arttırdı. Amerika İç Güvenlik Bakanlığı şu anda bir tehdidin bulunmadığını açıkladı, ancak güvenlik güçleri tetikte.

Amerikan güvenlik birimleri hedef olabilecek yerlerde güvenlik önlemlerini arttırıyor. New York’ta nükleer silah tespit edebilecek polis botları devriye geziyor; konteynırları kontrol ediyor ve Brooklyn köprüsünde inceleme yapıyor. Şu an için tehdit yok; ancak polis aramaları özenle sürdürüyor.

11 Eylül terör saldırılarının 10. yıldönümünde yeni bir saldırıya karşı güvenlik kuvvetleri alarma geçirildi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı El Kaide’nin saldırı düzenleyeceğine dair bir bilgi olmadığını açıkladı ancak Usame bin Ladin’in saldırıların yıldönümünde küçük bir uçakla spor müsabakalarını hedef alan bir saldırı düzenlemek istediği yönünde haberler alınmıştı. Eski Federal Soruşturma Bürosu terörle mücadele yetkilisi Brad Garrett anlatıyor: “Çok sayıda küçük havalimanı var ve radara yakalanmamak mümkün – yani böyle bir saldırı yapılabilir…”

El Kaide’nin yeni lideri Ayman el Zevahiri, bir çok kez Amerikan hedeflerine yönelik saldırı yapılması çağrısında bulundu ve Müslümanları destek vermeye çağırdı.

George Washington Üniversitesi’ndeki İç Güvenlik Politikaları Enstitüsü Başkanı Frank Cilluffo, “Şu anda rahatlamak için uygun bir zaman değil. El Kaide fırsattan yararlanmaya çalışacaktır. Dolayısıyla bizim de bir sonraki saldırıyı önlemek için tetikte olmamız gerekir,” diyor.

Cilluffo, El Kaide’nin Somali ve Yemen’deki yapılanmasının yeni bir saldırıda rol alabileceğini söylüyor: “Arap Yarımadası’ndaki El Kaide ile El Şabab örgütüne katılan, Yemen ve Somali’ye giden militanlar var. Bunlar güvenlik açısından tehdit oluşturuyor.”

Terörle mücadele uzmanları Amerikan yolcu uçaklarını hedef alan son saldırı planlarının arkasında Arap Yarımadası’ndaki El Kaide yapılanması olduğunu düşünüyor. O planların ortaya çıkması üzerine havalimanlarında güvenlik önlemleri arttırıldı. Congressional Quarterly editörü Jonathan Broder, trenlerde de güvenliğin arttırılması gerektiğini anlatıyor: “Trenler veya diğer toplu taşıma araçlarında havaalanlarında olduğu kadar güvenlik önlemleri bulunmuyor.”

Bugünlerde ulaşım merkezlerinde devriyeler arttırıldı. Yolcuların bavulları aranıyor. Trenlere de sivil polisler konuşlandırıldı.

Uzmanlar bir diğer tehdit unsurunun Amerika’da yaşayan teröristlerden kaynaklandığını vurguluyor. Son 10 yıl içinde Amerika kaynaklı 38 saldırı planı ortaya çıkarıldı.

Broder, Amerika’nın hala tehdit altında olduğunu söylüyor: “10 yıl öncesinde göre güvenlik önlemlerimiz çok daha etkili, ancak bir teröristin bunları atlatamayacağı anlamına gelmez.”

Uzmanlar “Güvenlik önlemlerinin arttırılmasının yanı sıra istihbarat birimlerinin etkinliğini genişletmek de gerekir,” diyor.


XS
SM
MD
LG