Erişilebilirlik

Amerika'da İstihdamda İyileşme Bekleniyor


Credit Suisse Bankası, 2008 krizinden buyana işsizlikle mücadele eden Amerika’ya iyi haber verdi. Bankanın uzmanlarından Julia Dumanskaya, önümüzdeki birkaç yılda işsizlik oranında düşüş, maaşlarda artış beklediklerini söyledi.

Dumnaskaya, düşük istihdam rakamlarının çok sayıda Amerikalı’yı daha kolay iş bulma umuduyla üniversite eğitimine yönlendirdiğini söylüyor. Uzman, Amerika’da ekonominin son dönemde iyileşme kaydettiğini ve bunun da önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 2,5 milyon Amerikalı’nın iş imkanı bulması anlamına geldiğini de belirtiyor.

Dumanskaya, işsizliğin 2016 sonunda yüzde 4,7’ye gerileyeceğini söylüyor. Amerika’da kriz döneminde yüzde 10’a yükselen işsizlik oranı son verilere göre yüzde 5,5’e indi.

Ekonomi odaklı haber ajansı Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomi uzmanları, Amerika’da işsizlik oranında gerileme beklediklerini söyledi. Uzmanlar bu gerilemeyi, son verilere göre Amerika’da çalışabilir durumda olan ama iş bulamayanların oranının yüzde 5,4 olarak kaydedilmesine bağlıyor.

Credit Suisse’e göre, işsizliğin düşmesi firmaların maaşlarda artışa gitmek zorunda kalacağı anlamına geliyor. Ancak şu anda maaşlar, geçmişte yaşanan kriz sonrası toparlanma dönemlerine göre daha yavaş yükseliyor. Bu da, yeni iş olanaklarının daha çok perakende ve otelcilik gibi düşük maaşlı sektörlerde olmasına bağlanıyor.

Teknoloji ve finans gibi sektörlerde maaş artışı görülse de bu sektörlerdeki istihdam genel istihdam pazarında küçük bir paya sahip olduğundan ülkedeki maaş ortalamasına fazla etki etmiyor.

Dumanskaya maaş artışının aynı zamanda üretkenliği de bağlı olduğunu söylüyor. Uzman, yatırımlardaki duraksamanın da üretkenliği yavaşlattığını belirtiyor.

PNC Bankası ekonomistlerinden Gus Fausher, Amerika’da istihdamın geleceğine iyimser yaklaşan uzmanlar arasında bulunuyor.

Fausher, ekonomideki düzelmenin, tam zamanlı çalışmak isteyen ama sadece yarı zamanlı iş bulabilen milyonlarca kişiye yardımcı olacağını söylüyor. PNC Bankası uzmanı, bu yılın sonunda lise diplomasının yeterli olduğu işlerde çalışmak zorunda kalan üniversite mezunlarının sayısının da azalacağına inanıyor.

Ekonomistler ülkedeki krizin yıllar önce bittiğini söylüyor. Ancak Fausher, çalışanların ve işverenlerin bunun gerekliğine inanması için diploma derecesiyle doğru orantılı iş alımlarının artmasının çok önemli olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG