Erişilebilirlik

Amerika'da Metro ve Demiryollarında Güvenlik Önlemleri Arttırıldı


Amerika'da Metro ve Demiryollarında Güvenlik Önlemleri Arttırıldı
Amerika'da Metro ve Demiryollarında Güvenlik Önlemleri Arttırıldı

Amerika’nın Usame bin Ladin’i Pakistan’da yaşadığı eve baskın düzenleyerek öldürmesinin El Kaide’nin Amerika’da trenlere terör saldırıları düzenleme planını da ortaya çıkardığı bildiriliyor. Bunun üzerine Amerika’nın dört bir yanında metro ve demiryolu ulaşım sistemlerinde güvenlik önlemleri arttırıldı. Amerika’nın Sesi muhabiri Chris Simkins Amerika’daki demiryolu sistemlerinin zaaflarını inceledi ve eğitimli köpeklerin olası terör saldırılarına karşı nasıl kullanıldıklarını araştırdı.

Labrador cinsi Levy adlı köpek, koklayarak bomba arıyor. Levy, çanta ve bavullara gizlenmiş bombaları bulmak için eğitilmiş.

Levy, Amtrak demiryolu şirkerinin 48 eğitimli köpek ünitesinde görev yapan köpeklerden biri. Köpekler her gün Amtrak trenlerini kullanan 78 bin kişiyi korumakla görevli. William Parker Amtrak polis müfettişi: ”Bu köpekler terörle mücadelede ön saflarda yer alıyor. 2007 yılında eğitimli köpekleri kullandığımız programı genişlettik. Köpekler trenlere biniyor, sahipsiz bavulları kontrol ediyor, şüpheli olanları diğerlerinden ayırıyor.”

Köpeklerden onbeşi intihar bombacılarının üzerindeki patlayıcıları tespit etmek için eğitilmiş. Bomba koklayıcı köpekler trenlere binmenin yanısıra en büyük tren garlarında devriye de geziyor. Parker, köpekli ekiplerin büyük fark yarattığını söylüyor: ”Bir köpek ayda 150 arama yapar ve hiçbir bombalı saldırı olayı yaşanmazsa başarılı olmuş demektir.”

Bomba arayan köpekler büyük kentlerde banliyö trenlerini korumak için de kullanılıyor. Ancak 2004’te Madrid’de 191 kişinin ölümüne neden olan tren ve 2005’te Londra metrosuna yapılan saldırılar, demiryollarının saldırılara karşı ne kadar savunmasız olduğunu gösterdi. Richard Maloney Philadelphia ulaşım sistemi sözcüsü: ”Açık bir toplu taşıma sisteminin saldırılara hedef olabileceğini biliyoruz. İnsanların işe, okula gitmeleri için açık şekilde işlemek durumundayız.”

Amerikalı yetkililere göre, Usame bin Ladin’in evinde toplanan bilgiler, El Kaide’nin 11 Eylül terör saldırılarının 10‘uncu yıldönümünde Amerika’da demiryolu taşımacılığına saldırı planladığını ortaya çıkardı. Yetkililer ayrıca El Kaide’nin trenlerin bir köprü ya da vadiden aşağı düşürülmesi için demiryollarına zarar vermeyi de planladığını söylüyor. Richard Clarke terörle mücadele uzmanı ”Binlerce kilometre uzunluğundaki demiryollarını koruma altına almanıza imkan yok. Teröristlerin iyi korunmayan bir noktaya patlayıcı yerleştirmesi ve trenleri raydan çıkarmayı başarması uçaklarla saldırı düzenlemekten çok daha kolay.”

Eski polis memuru Kevin Lynch bu görüşe katılıyor. Lynch, demiryollarını hedef alan saldırıların ticareti aksatacağını söylüyor: ”Demiryolu altyapısının hedef alınması teröristler açısından çok daha akıllıca bir adım, çünkü daha fazla can ve mal kaybı sözkonusu.”

Güvenlik yetkilileri El Kaide’nin demiryolları ve banliyö trenlerini hedef alan saldırı planlarını önlemek amacıyla alarmda olduklarını söylüyor.

XS
SM
MD
LG