Erişilebilirlik

Amerika'da Seçmen Kaydıyla İlgili Kurallar


Amerika'da Seçmen Kaydıyla İlgili Kurallar
Amerika'da Seçmen Kaydıyla İlgili Kurallar

Seçimlerde oy kullanabilmek için seçmen kaydı yaptırmak gerekir. Amerika’da seçmen kaydıyla ilgili kurallar nelerdir, kimler oy kullanabilir?

Bazı istisnalar dışında,18 yaşın üstündeki bütün Amerikan vatandaşları, seçimlerde oy kullanma hakkında sahiptir.

2008 başkanlık seçimlerinde oy kullanma hakkı olanların yüzde 63,6’sı sandık başına gitti. Oy verme süreci seçmen kaydıyla başlıyor.

Amerika’da seçim kurallarını birçok ülkede olduğu gibi federal hükümet koymaz. Amerikan anayasası oy kullanma hakkını garanti eder. Seçmen yaşının 18 olması da federal yasadır. 50 eyalette seçim kurallarını eyaletler belirler.

Bazı eyaletlerde seçim günü kayıt yaptırıp oy kullanmak mümkün. Bazılarında, seçmen kaydı seçimlerden iki veya dört hafta önce kapanıyor. Ayrıca eyaletlerin ikametle ilgili farklı kuralları var, bu da seçmen kaydını etkiliyor.

İki büyük parti, Demokratlarla Cumhuriyetçiler, üye sayılarını ve nüfuzlarını seçmen kaydıyla genişletmek için çalışıyor.

Demokrat Parti yetkilisi İna Taylor, yeni seçmenlerin kayıt yaptırmalarını sağlamanın, seçim gününde partilileri oy kullanmaya teşvik kadar önemli olduğunu vurguluyor: "Herkese ulaşıp seçmen kayıtlarını yaptırmak ve oy kullanmaya hazır olmalarını sağlamak bizim için hayati önem taşıyor."

Maryland Cumhuriyetçi Parti yetkilisi Fred Fleischman, her iki parti için de seçmen kaydının, siyasette güçlenmek için şart olduğunu söylüyor: "Maryland eyaletinde Cumhuriyetçi Parti azınlıkta olduğu için mümkün olduğu kadar çok seçmeni partili kaydettirmek bizim için çok önemli, çünkü Demokrat Parti’ye karşı güçlenmemizi sağlıyor."

Bazı eyaletlerde seçmenler belli bir siyasi partiye kayıt yaptırabiliyor. Bazılarındaysa böyle bir şey yok. Bazı eyaletlerde önseçimlere katılabilmek için parti kaydı zorunlu. Ancak diğerlerinde bağımsız olarak kayıt yaptıranlar da önseçime katılabiliyor.

Seçmen kaydı, azınlık grupları tarafından da teşvik ediliyor. Bunun amacı, seçilecek temsilcilerin seçmenlerin kaygılarını anlamasını ve göreve geldikleri zaman bu konularda çalışmalarını sağlamak. Zebadiye Daniels, Ohio’da seçmen kaydını yeni yaptırmış: "Bence oy verme hakkı çok önemli, Siyah Amerikalılar olarak bu hak için mücadele verdik, bu yüzden sandık başına gidip oy kullanmamız, temsilcilerimizi seçmemiz hayati önem taşıyor."

1995 yılında yürürlüğe giren bir yasa, sürücü ehliyeti alanların aynı anda seçmen kaydı yaptırmasını da mümkün kılıyor.

Bazı eyaletler de ABD vatandaşlarına internet üzerinden seçmen kaydı yaptırma imkanı tanıyor. Bunun yaygınlaştırılması gerektiğini savunanlar, demokratik bir ülkede seçime katılım oranının arttırılmasının önemini vurguluyor.


XS
SM
MD
LG