Erişilebilirlik

Amerika'da Ücretli İzin Tartışması


Amerika'da Ücretli İzin Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Başkan Obama, Amerikan şirketlerinin ve federal hükümetin tüm çalışanlarına ücretli hastalık ve ebeveynlik izni vermesini istiyor. Birleşmiş Milletler’in yayınladığı bir rapora göre Amerika, yeni doğum yapan annelere ücretli izin hakkı tanımayan az sayıda ülkeden biri

Tilly ve annesi Jenny Cheek, bütün gün kamyonlarla oynuyor.

Tricia Baldwin ise hayatını ücretli izin alamayan annelerden kazanıyor.

Jenny Cheek: “Hemen hemen her ülke bu soruna bir çözüm bulmuş durumda.”

Tricia Baldwin: “Ücretli doğum izni şirketin sırtına yeni bir yük daha bindiriyor.”

Amerikan yasaları, yeni çocuk sahibi olan anne-babalara 12 haftalık ücretsiz izin alma hakkı tanıyor. Ancak şirketlerin ücretli doğum izni verme zorunluluğu yok. 43 milyon Amerikalının ise ücretli hastalık izni alma hakkı yok.

Obama: “Yeni bir yasa tasarısı hazırlayın.”

Başkan Obama Birliğin Durumu konuşmasında Kongre’yi bu konuda harekete geçmeye çağırdı.

Obama: “Doğru olan budur.”

Birleşmiş Milletler’e göre dünyada yeni bebek sahibi olan anne-babalara ücretli izin hakkı tanımayan iki ülke, Amerika ve Papua Yeni Gine.

Carikyn Maloney: “183 ülke hata yapıyor olamaz.”

Temsilciler Meclisi Üyesi Carolyn Maloney ve diğer Demokrat Partili Kongre üyeleri, kamu çalışanları için altı haftalık ücretli doğum izni talep ediyor.

Ücretli doğum izni olmayan Jenny Cheek, önce ücretsiz izin almış, daha sonra da bebeğinin ilk yıllarının tadını çıkarmak için işten ayrılmış.

Tricia Baldwin: “Sürekli ‘faturalarımı nasıl ödeyeceğim’ kaygısı içinde yaşarken çocuğuma gereken dikkat ve ilgiyi gösteremeyeceğimi anladım.”

Tricia Baldwin’in şirketi, en az beş yıl çalışan elemanlarına ücretli hastalık izni hakkı tanıyor. 400 elemanına birden ücretli doğum ve hastalık izni vermenin şirketini batıracağını savunan Baldwin, şu anda bile ekonomik durgunluktan çıkmaya çalıştıklarını ve %2,5’lik karı zor yakaladıklarını söylüyor:

“Şirketimiz 85 yıldır ayakta. Elemanlarımızın başarılı olmalarını sağlamak, onlara iyi bakmak istiyoruz ancak bunu yapmak giderek daha da zorlaşıyor.”

Başkan Obama, Demokrat Parti ve anneler, bu yasanın çıkmasını istiyor. Ancak kimilerine göre böyle bir yasanın onaylanma olasılığı, düşük. Uzmanlar, Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Kongre’nin bir yandan işverenleri, diğer yandan da aileleri gözeten yasalar çıkarmasının zor olduğunu hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG