Erişilebilirlik

Amerika’da Yoksulluk Oranı Son 50 Yılın Rekorunu Kırdı


Amerika’da Yoksulluk Oranı Son 50 Yılın Rekorunu Kırdı
Amerika’da Yoksulluk Oranı Son 50 Yılın Rekorunu Kırdı

Son verilere göre her yedi Amerikalıdan biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yetkililer, ekonomistler yoksullukla mücadelede alınacak önlemler üzerinde çalışıyor.


Amerikan Nüfus Dairesi’nin dün yayınladığı verilere göre Amerika’da 2009 yılında yoksulluk çizgisi altında yaşayanların oranı yüzde 14,3’e ulaştı. Bu bir önceki yıla oranla yüzde 1lik bir artışa tekabül ediyor. Yani Amerika’da 43 milyon 600 bin kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Amerika’da yoksulluk sınırı – dört kişilik bir aile için – yıllık 22 bin dolar. Verileri inceleyen Ulusal Zenci Kadınlar Konseyi’nden Avis Jones-DeWeever, zencilerin ve Latin kökenli Amerikalıların dörtte birinin yoksulluk içinde yaşadığını söylüyor: Bu istatistikler Amerika’nın uyanması gerektiğine dair en açık işarettir. Yoksullukla mücadeleye öncelik verilmelidir. Bu gereklilik giderek önem kazanıyor.”

Ancak bu hafta Washington’da bir yoksulluk panelinde konuşan Deloitte Danışmanlık şirketinden Wade Horn Amerika’daki siyasi ortamın kamu harcamalarının arttırılmasına uygun olmadığını söyledi: “Kamu harcamalarının arttırılması gerektiği konusunda insanların ikna olacağı bir ortam yok. Hatta siyasi tartışmaların kamu borcunun azaltılması ve bütçe açığının kapatılması üzerine yoğunlaştığı bir dönemde harcamaların arttırılması değil, kesilmesi daha olasılıklı görünüyor.”

Horn, devletin istihdamı arttırıcı önlemler alması, bunun yanında yoksullukla mücadele için bir strateji geliştirmesi gerektiğini söylüyor. Yoksulluğun yanı sıra Amerika’da bir süredir ciddi bir işsizlik sorunu yaşanıyor.

Bütçe ve Politika Öncelikleri Merkezi’nden LaDonna Pavetti bazı Amerikan eyaletlerinde istihdam programlarının sübvanse edildiğini ve büyük başarı sağlandığı söylüyor. Ancak bu tür programlar için de kaynak bulmak giderek zorlaşıyor. Zaten Nicholas Eberstadt gibi muhafazakar eğilimli araştırmacılar bu tür sübvansiyon programlarına fazlasıyla bağımlı kalınmasının tehlikeli olduğu görüşünde.

Başkan Barack Obama, devletin teşvik programlarının milyonlarca kişiye istihdam sağladığını ve yoksulluk çizgisinin altına düşmelerini engellediğini söylüyor. Obama, mevcut ekonomik sorunlardan selefi Başkan George Bush’u sorumlu tutuyor. Muhalefet ise kamu harcamalarındaki artışın durumu kötüleştirdiği görüşünde.

XS
SM
MD
LG