Erişilebilirlik

Amerika'dan İran Halkına Destek Sözü


Amerika'dan İran Halkına Destek Sözü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Başkan Yardımcısı Mike Pence İran halkına sarsılmaz Amerikan desteği sözü verdi. Amerika’nın Sesi’ne açıklamalarda bulunan Pence, 2009’da İran’daki protestoculara çok az destek veren Obama Yönetimi’ni eleştirdi. Uzmanlar İran’daki son protestoların rejimin baskısından kaynaklandığını belirtiyor.

İran hükümeti 20’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan gösterilere müdahale amacıyla kentlere güvenlik güçlerini konuşlandırdı. Hükümet, protestolarda yabancıların etkisi olduğu düşüncesinde, ancak uzmanlar gerçek nedenin bu olmadığı düşüncesinde.

İranlılar devlet kademesindeki yolsuzlukları ve yıllardır kötü yönetilen ekonomiyi protesto ediyor. Ülkede işsizlik yükselirken yaşam standartları düştü. Uzmanlar, kuvvet kullanarak gösterilerin ancak bir süre bastırılabileceğini, ancak dini rejimin eskisi gibi devam edemeyeceğini söylüyor. Rutgers üniversitesinden Huşeng Amirahmandi, 2009'daki olayların rejimin kendi içinde hiziplere bölünmesinden kaynaklandığını ancak bu durumun şimdi farklı olduğunun altını çiziyor.

Başkan Yardımcısı Mike Pence de Amerika’nın Sesi’ne yaptığı özel açıklamada, İran halkının mevcut Amerikan yönetiminin tam desteğine sahip olduğunu söyledi:

“Umudum ve dualarım İran halkının, genç toplumunun, iyi eğitimli toplumunun; Amerika’nın doğal müttefikleri olduğunu anlaması. Onların özgür ve demokratik bir geleceği başarmalarını istiyoruz”

Pence, geçmiş yönetimlerin tartışmalı 2009’daki seçimleri protesto eden İranlılara destek vermemesini de eleştirdi. Pence ayrıca Obama Yönetimi’ni İran’la vardığı nükleer anlaşma nedeniyle de eleştirdi:

“Gerçek şu ki İran nükleer anlaşması dayanaktan yoksun. Çünkü bir bölümünde İran’ın nükleer silah üretebileceği reddedilmiyor. 10 yıl süreli bir anlaşma olarak 10 yıldan sonra nükleer silah geliştirebilmelerini güvence altına alıyor”

Pence, Tahran’a yönelik ekonomik yaptırımların başarılı olduğunu ve İran hükümetiyle mücadelede yardımcı olduğunu belirtiyor. Pence, Trump Yönetimi’nin nükleer anlaşmaya, ‘İran nükleer silah elde etmeye çalışırsa hemen ekonomik yaptırımlar geri gelecektir” maddesini eklemek istiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG