Erişilebilirlik

Amerika’dan Suudi Arabistan’a Rekor Silah Satışı


Amerika’dan Suudi Arabistan’a Rekor Silah Satışı
Amerika’dan Suudi Arabistan’a Rekor Silah Satışı

Obaya yönetimi, Suudi Arabistan’a 60 milyar dolarlık silah satış anlaşmasını onay için Kongre’ye gönderdi.

Kongre’nin satışı onaylayacağı, Suudi Arabistan gibi bir müttefik ülkeye gücendirmek istemeyeceği sanılıyor. Buna rağmen anlaşmaya bazı koşullar eklenmesi veya bazı silahların çıkarılması mümkün.

Kongre’nin 30 gün içinde itiraz etmemesi halinde silah anlaşması otomatik olarak onaylanmış olacak.

200’e yakın Kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Robert Gates’e mektup göndererek, Suudi Arabistan’dan, silahların İsrail’e karşı kullanılmayacağı yolunda güvence alınmasını istemişti.

Önümüzdeki 15-20 yıl içinde gerçekleşecek anlaşma kapsamında, Suudi Arabistan, aralarında Apache ve Blackhawk’ların da bulunduğu 178 savaş helikopteri, F-15 savaş uçakları, füzeler, bombalar ve askeri araç gereç alacak.

Suudi Arabistan dünyanın en çok silah satın alan ülkelerinden biri olmasına rağmen, Amerika, Ortadoğu’daki askeri dengenin İsrail aleyhine dönmesine asla izin vermiyor.

Suudi Arabistan, Amerika’dan en son 1992 yılında, 9 milyar dolar tutarında 72 adet F-15 uçağı satın almıştı.

60 milyar dolarlık satış neredeyse her 10 Amerikalıdan birinin işsiz olduğu bir zamana rastladığı için BOEING, United Technologies ve Raytheon gibi silah yapımcısı şirketler tarafından memnnunlukla karşılandı.

XS
SM
MD
LG