Erişilebilirlik

Amerikalı Müslümanlar ve Ramazan


Amerikalı Müslümanlar ve Ramazan
Amerikalı Müslümanlar ve Ramazan

Amerika’daki Müslümanlar Ramazan’ın gelmesiyle oruç tutmaya ve iftar toplantılarında buluşmaya başladı. Bazı Müslümanlara göre Amerika’da Ramazan’ı yaşamak, İslam ülkelerine göre daha zor. Sivil toplum örgütü Amerikan İslam İlişkileri Konseyi’ne göre, California, en fazla Müslüman nüfusa sahip eyalet.

Los Angeles'taki bu sahadaki futbol oyuncularından dördü, ortak bir bağa sahip.Naile Elmasri açıklıyor: "Hepimiz futbola aynı anda başladık. Bu sporu gerçekten çok seviyoruz."

Naile Elmasri ve kardeşleri Ayşe, Yusuf ve Ömer futbol sevgilerini babalarından almış. Futbolun rekabetçi tarafını seven kardeşler, özellikle Ramazan ayında futbol oynamanın zorluklarına değiniyor. Ömer şöyle konuşuyor: "Oruçluyken çok daha çabuk susuyorsunuz. Bu da konsantrasyonu etkiliyor."

Nailah Elmasri
Nailah Elmasri

Ramazan ayı boyunca oruç tutan dört kardeşten Ayşe şöyle konuşuyor: "Su içememek gerçekten kötü. Bizi en fazla susuzluk etkiliyor."

Naile de şunları söylüyor: "Takım arkadaşlarımızın çoğu Müslüman değil. Bize Ramazan’la ilgili sorular soruyorlar. Biz de elimizden geldiğince yanıtlıyoruz."

Ayşe anlatıyor: "Takım arkadaşlarımızın çoğu bize destek veriyor."

Yusuf ise herkesin anlayışlı davranmadığını söylüyor: "Haydi daha iyi oynasana” diyenler de çıkabiliyor."

Ayşe Elmasri
Ayşe Elmasri

Ayşe dinine olan bağlılığının ona güç verdiğini söylüyor: "Allah için oruç tuttuğumu düşününce kendimi daha güçlü hissediyorum. O bana güç veriyor. Bazen oruçluyken çok daha hızlı koşabiliyorum."

Basketbol oyuncusu Muhammed Madkur da Ramazan ayı boyunca bir yandan oruç tutarken diğer yandan hem okul hem spor faaliyetlerini sürdürüyor.Muhammed şöyle konuşuyor: "Yaptığınız işe daha fazla odaklanıyorsunuz. İlginizi yeme içmeye değil çalıştığınız konuya verebiliyorsunuz"

Ramazan Amerikalı Müslüman aileleri de birbirine yakınlaştırıyor.

Birçok aile iftar için biraraya geliyor, oruçlarını birlikte açıyor. Rimel Bagoury şunları söylüyor: "Ramazan’da camilerde buluşmayı çok seviyorum. Hep birlikte burada toplanıyoruz."

16 yaşında Mısır’dan Amerika’ya göç eden Rimel Bagoury, burada Ramazan’ın zor geçtiğini söylüyor: "Mısır’da Ramazan farklıdır. Herkes bu ayı kutlar. Ama burada işe, okula gidiyoruz. Çoğu kişi Ramazan’ı bilmiyor bile. Yani, Ramazan ayını kendi ülkenizdeki gibi yaşayamıyorsunuz."

Oruç açmak için bu camiye gelmek, çoğu Müslüman’a kendi memleketlerindeki Ramazan’ları hatırlama imkanı veriyor.

Bazılarıysa bu ayı Amerika’da geçirmekten memnun. Osman Madha Ramazan’ı Suudi Arabistan’da da yaşamış: "Orada, bütün ülke Müslüman olsa bile kendinizi yalnız hissediyorsunuz. Burada, nüfusun çoğu Müslüman değil ama ailenizle, arkadaşlarınızla olmak bile yetiyor."

Birçok Amerikalı Müslüman da, bir arada olmanın hem oruç tutarken onlara güç verdiğini, hem de Ramazan ayını daha iyi geçirmelerini sağladığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG